Vrees over ‘slecht’ bereik nieuwe scholingsregeling

Het Adviescollege ICT-toetsing is bang dat juist groepen die het meest baat hebben bij verdere scholing en ontwikkeling gedurende hun loopbaan, straks de subsidiepot niet weten te vinden. Bij de nieuwe Stap-budget die de huidige fiscale aftrek voor scholingsuitgaven gaat vervangen, bestaat het risico dat kwetsbare doelgroepen buiten de boot vallen. Het adviescollege, vroeger Bureau ICT Toetsing (BIT) geheten, vreest dat alleen digivaardige burgers de regeling weten te vinden.

Minister Koolmees (Sociale Zaken) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer de kritiek serieus te nemen. Het kabinet wil per 2022 het ‘leven lang ontwikkelen’ met een nieuwe regeling voor het financieren van scholing stimuleren. Jaarlijks is er tweehonderd miljoen euro beschikbaar voor zo’n twee- à driehonderdduizend burgers. Belangstellenden die aanspraak willen maken, kunnen tot duizend euro aanvragen. De bedoeling is dat iedereen in Nederland de regie kan nemen over zijn eigen loopbaan en ontwikkeling.

UWV en DUO werken hard om de systemen gereed te krijgen voor de start volgend jaar. Nog een aantal knelpunten in de informatievoorziening vragen nog om een oplossing. Belangrijk is dat de regeling laagdrempelig wordt. Want de huidige fiscale regeling bereikt voornamelijk hogere inkomensgroepen.

Verder vindt het adviescollege dat de sturing en regie op de keten versterkt moeten worden. Ook vraagt zij zich af of het scholingsregister qua uitvoering eenvoudiger kan. Het college komt na de zomervakantie met een definitief advies aan het kabinet.

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Ce site utilise l'intelligence artificielle et l'apprentissage automatique pour réduire les spams. Découvrez comment vos données de commentaire sont traitées.

Articles connexes

Apeldoorn leidt werkende ict’ers op hbo-niveau op

In september start de ICT Academie Apeldoorn. Dit is een nieuwe it-opleider die werkende mbo’ers de kans geeft om in vier jaar een hbo-diploma te behalen. Het biedt hiervoor de deeltijdopleiding informatica aan. Hierin kunnen deelnemers zich specialiseren in software engineering en geo-ict. De academie werkt samen met de Utrechtse Capabel Hogeschool.

Lire la suite

Online-examens en proctoring, wen er maar aan

Online-examens in het onderwijs zijn een blijvertje. Ze krijgen als de lockdownmaatregelen straks worden afgeschaft een vaste plek naast examens op locatie. Voor particuliere opleiders en aanbieders van certificeringen en cursussen zal de wereld nog meer veranderen. Daar wordt online-examineren en -surveilleren (proctoring) het nieuwe normaal.

Lire la suite

Huawei’s slimme scherm voor school en zaak

Huawei introduceert de Huawei IdeaHub. Dat is een aanraakscherm met allerlei functionaliteiten voor de ondersteuning van presentaties, vergaderingen, lesgeven en samenwerken. Het scherm wordt in twee varianten op de markt gebracht: IdeaHub Board voor het onderwijs en IdeaHub Pro voor bedrijven. Opvallend verschil, de variant voor het onderwijs heeft geen ingebouwde camera’s. Dat moet de privacy van leerlingen beschermen.

Lire la suite
Vous êtes à jour, c'était le dernier message.
  • Étiquettes

  • Catégories

  • Archives

  • Aller au contenu principal