Dodelijk slachtoffer spreekt via deepfake-video

Deepfake, ofwel gemanipuleerde nepvideo’s, worden vaak in verband gebracht met nepnieuws, cybercriminaliteit en het schenden van portretrecht. Maar het kan ook anders. De Nederlandse politie en justitie zetten een met ai gemanipuleerde video in voor het oplossen van een moordzaak. Slachtoffer Sedar Soares, destijds dertien jaar oud, roept in de video de dader en getuigen op om zich te melden.

Het is een indringend gezicht. De in 2003 vermoorde Sedar Soares loopt met de bal onder de arm door een erehaag van familie, vrienden en bekenden. Op een donker voetbalveld spreekt hij rechtstreeks tot de dader en getuigen: ‘Weet jij meer? Spreek dan nu.’

Het Landelijk Team Opsporingscommunicatie hoopt met de video na bijna twintig jaar nieuwe getuigen of de dader van de dodelijke schietpartij te bereiken, door ze in het hart te raken. Voor zover bekend is het wereldwijd voor het eerst dat de politie een deepfake van het slachtoffer inzet om de dader te vinden.

Daan Annegarn, recherchekundige bij het Landelijk Team Opsporingscommunicatie, legt uit dat een deepfake tot stand komt met behulp van kunstmatige intelligentie. ‘De computer heeft daarbij zo vaak een afbeelding of een video van een gezicht gezien, dat hij snapt waar een mond zit en hoe die beweegt bij het uitspreken van een bepaald woord. Je kunt op deze manier geloofwaardige ‘nepvideo’s’ maken die niet van echt te onderscheiden zijn.’ Volgens Annegarn zijn er nog maar weinig mensen op de wereld die dit echt goed kunnen. ‘Wij schakelden één van de beste deepfakemakers ter wereld in. Het was een uitdaging, want we hadden maar één foto die kort voor Sedars dood van hem was gemaakt.’

Stap voor stap

De recherchekundige benadrukt dat het traject ‘z’n eigen tempo’ kent. ‘We hebben de familie stap voor stap meegenomen in het maakproces. Zo kregen ze eerst een kort filmpje te zien van hoe de foto van Sedar bewegend is gemaakt. Om te wennen aan het idee. Het kwam enorm bij ze binnen. Die ene foto gaf een realistisch beeld van hoe Sedar was.’

De 13-jarige Sedar Soares was op de verkeerde tijd op de verkeerde plek. Op zaterdag 1 februari 2003 gooide hij samen met zijn vriendjes sneeuwballen vanaf het parkeerdek van metrostation Slinge in Rotterdam. Eerder werd gedacht dat een iemand uit boosheid over het gooien van sneeuwballen de jongen had doodgeschoten. Nu blijkt dat er vermoedelijk sprake was van een ripdeal naast het metrostation. Daarbij stelen criminelen een partij drugs van andere criminelen. Tijdens een schotenwisseling is Soares waarschijnlijk per ongeluk geraakt.

Deepfake politie Sedar Soares

Lucky shot

De politie: ‘Je maakt altijd een afweging met opsporingscommunicatie: is dit het waard om verdriet op te rakelen bij nabestaanden? Maar dit was heel duidelijk: de inzet van deepfake is niet zomaar een lucky shot. We zijn ervan overtuigd dat het harten kan raken in het criminele milieu. Dat getuigen en misschien de dader zich kunnen gaan melden.’

Ook de zus van het slachtoffer vermoedt dat de video binnen gaat komen. ‘Als dit je niet pakt, dan weet ik het ook niet meer. We krijgen Sedar er niet mee terug. Maar hopelijk zorgt het wel voor antwoorden.’

De hoofdofficier van justitie van het Openbaar Ministerie Rotterdam heeft de beloning voor de tip die leidt tot de oplossing van deze zaak onlangs verhoogd naar 40.000 euro.

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Ce site utilise l'intelligence artificielle et l'apprentissage automatique pour réduire les spams. Découvrez comment vos données de commentaire sont traitées.

Articles connexes

Contexte

L'émergence du monde souterrain hors ligne : Réseaux de contrebande numérique

Découvrez comment les réseaux de contrebande numérique à travers le monde offrent un accès non censuré au monde numérique dans les zones avec lesquelles des restrictions Internet et une censure sont en place. Cet article met en évidence le phénomène d'Internet hors ligne et l'illustre à travers des exemples tels que le "paquete semanal" cubain et le réseau de rues de La Havane.

Lire la suite
Gadgets

Cela prolonge considérablement la durée de vie de votre batterie de téléphone.

Combien de temps utilisez-vous en moyenne un smartphone Apple ou Samsung ? Souvent, les contrats associés à ces appareils ont une durée de deux ans, après quoi vous avez la possibilité de souscrire un nouveau contrat avec un appareil. C'est dommage et tout sauf durable ; l'appareil est fréquemment encore en bon état après deux ans. Seule la batterie du téléphone aura généralement perdu en qualité après deux ans. Cela ne signifie pas que vous devez remplacer l'appareil dans son intégralité ; le remplacement de la batterie de votre téléphone Samsung peut être suffisant pour continuer à l'utiliser pendant un certain temps. Non seulement c'est durable, mais c'est aussi plus avantageux ! Le remplacement de la batterie peut commencer à partir de 30 euros, en fonction du modèle Samsung que vous possédez.

Lire la suite
Blog

Le mystère des broches dorées: Pourquoi les câbles et les connecteurs ont-ils autant de contacts ?

Avez-vous déjà remarqué que les câbles et les connecteurs, tels que les clés USB, les câbles HDMI et les cartes graphiques, comportent un grand nombre de contacts dorés ? Mais pourquoi en faut-il autant ? Dans ce blog, nous explorons plus en détail les raisons derrière tous ces contacts et expliquons pourquoi ils sont cruciaux pour les appareils électroniques. Continuez à lire pour découvrir davantage sur les fonctions et la signification de ces mystérieuses broches dorées.

Lire la suite
  • Étiquettes

  • Catégories

  • Archives