Machine learning geeft medicijnontwikkeling oppepper

Machine learning (ml) leidt tot een revolutie in de medicijnontwikkeling. Vooral ml-algoritmes die voorspellen of een kandidaatmedicijn bijwerkingen kan gaan vertonen, nemen een hoge vlucht. Hiermee is de effectiviteit van het medicijn in een vroege fase vast te stellen.

Onderzoeker Robert Ietswaart stelt dit in een gesprek met de website van de Universiteit Leiden. Hij werkt aan de befaamde Harvard Medical School in Boston aan ml-algoritmes.
Samen met onderzoekers van het farmaceutisch bedrijf Novartis heeft hij een ml-algoritme gemaakt om bijwerkingen te voorspellen. Daarnaast ontwikkelde de Leidse onderzoeker een algoritme om beter te begrijpen wat eiwitten in een cel doen, bijvoorbeeld als een medicijn wordt toegediend. In de toekomst wil hij zijn onderzoek naar ml in genregulatie voor medicijnontwikkeling uitbreiden.

Genoom

Ml maakt het mogelijk om grote biomedische datasets systematisch te gebruiken om patronen te vinden. Op die manier zijn kandidaat-medicijnen sneller en goedkoper te ontdekken. Ietswaart: ‘We hebben ongeveer twintigduizend genen in ons genoom die coderen voor een eiwit. Ze bepalen welk proces dat eiwit in werking zet of dat juist nalaat. Die eiwitten kunnen interacties met elkaar aangaan en zo ontstaat een groot netwerk van moleculen die samen de cellulaire processen regelen. Het is bijvoorbeeld een hele opgave om te begrijpen welke eiwitten en interacties specifiek van belang zijn voor de snelle celdeling van een kankercel.’

Ml is opgekomen als nieuwe techniek om dit probleem aan te pakken. Ietswaart maakt in zijn werk ook gebruik van de kwantitatieve technieken die hij tijdens zijn studie in Leiden heeft geleerd. Hij studeerde daar wiskunde en natuurkunde, en promoveerde in het Verenigd Koninkrijk op een biologisch onderwerp.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet künstliche Intelligenz und maschinelles Lernen, um Spam zu reduzieren. Erfahren Sie, wie Ihre Kommentardaten verarbeitet werden.

Ähnliche Beiträge

Hintergrund

Der Aufstieg der unterirdischen Offline-Welt: Digitale Schmuggelnetzwerke

Erfahren Sie, wie digitale Schmugglernetzwerke weltweit einen unzensierten Zugang zur digitalen Welt in Gebieten ermöglichen, in denen Internetbeschränkungen und Zensur herrschen. Dieser Artikel beleuchtet das Phänomen des Offline-Internets und illustriert es anhand von Beispielen wie dem kubanischen „paquete semanal“ und dem Havanna Streit Network.

Weiterlesen
Gadgets

Dies verlängert die Lebensdauer Ihres Telefonakkus erheblich.

Wie lange nutzen Sie durchschnittlich ein Apple- oder Samsung-Smartphone? Häufig laufen die Verträge, die mit solchen Geräten einhergehen, zwei Jahre, danach haben Sie die Möglichkeit, einen neuen Vertrag mit Gerät abzuschließen. Das ist schade und alles andere als nachhaltig; das Gerät befindet sich nach zwei Jahren oft noch in gutem Zustand. Lediglich der Akku des Telefons wird in der Regel nach zwei Jahren an Qualität eingebüßt haben. Das bedeutet jedoch nicht, dass Sie das gesamte Gerät ersetzen müssen; allein der Austausch des Akkus Ihres Samsung-Telefons kann ausreichen, um weiterhin eine Weile nutzen zu können. Dies ist nicht nur nachhaltig, sondern auch kostengünstiger! Der Austausch des Akkus kann ab 30 Euro erfolgen, abhängig vom Samsung-Modell, das Sie besitzen.

Weiterlesen
  • Schlagwörter

  • Kategorien

  • Archive