Gaat de desktop eindelijk in de cloud?

Virtual desktop infrastructuur (vdi) is al vaak doodverklaard, maar nog vaker opgestaan. Argumenten genoeg om het niet te doen. Kosten waren een element en gebruikers wilden liever een eigen machine die ze konden aanraken. Thuiswerken werd nog niet massaal gedaan, dus was de noodzaak niet zo heel groot. Covid-19 dwingt ons om ons gedrag te veranderen.

Vroeger was thuiswerken nog omgeven met een geur van wantrouwen omdat de werknemer niet gecontroleerd kon worden. De pandemie zet de cultuuromslag in werking. Covid-19 effecten zullen ergens in de loop van dit jaar verminderen, waarna ons gedrag hoogstwaarschijnlijk meer georiënteerd zal zijn op thuiswerken dan op werken in een kantoor. Deze paradigmaverschuiving schept nieuwe kansen voor ‘desktopvirtualisatie’. Redenen om ervoor te kiezen zijn:

  • Vereenvoudiging van het desktopmanagement;
  • Meer controle over de desktop van een gebruiker;
  • Opvoeren van flexibiliteit voor de gebruiker;
  • Kostenreductie.

De verschuiving is niet de enige initiator voor het gebruik van vdi, ook het aantal doelgroepen neemt toe. Denk aan supportpersoneel dat niet op locatie werkt. Daarnaast maken organisaties steeds meer gebruik van freelancers en zzp’ers die op projectbasis of voor een kortere periode werkzaam zijn voor de organisatie. Het gehele logistieke proces binnen een organisatie is er niet altijd op ingesteld om deze krachten een laptop te geven.

Audio

“Het gebruik van multi-sessieondersteuning, waarbij meerdere gebruikers dezelfde desktop gebruiken met ieder een eigen inlog en bureaublad, is een voorbeeld van een significante kostenreductie”

Dat de tijd er rijp voor is, heeft niet alleen met de veranderende inzet van personeel te maken. In de techniek is er ook veel aan het veranderen. Het gebruik van multi-sessieondersteuning, waarbij meerdere gebruikers dezelfde desktop gebruiken met ieder hun eigen inlog en bureaublad, is een voorbeeld van een significante kostenreductie. In de techniek neemt de integratie toe, die vroeger nogal tijdrovend was om als functie erbij te krijgen. De integratie van Office 365 is door Microsoft aanzienlijk vereenvoudigd.

Het gebruik van audio in een vdi-omgeving was vaak een tekortkoming. Microsoft heeft dit nu opgelost door audiovideo-redirection in te zetten. Microsoft is bezig met een opmars in de vdi-wereld. Maar ook Citrix, met veel ervaring op on-premise instances, heeft zich met Microsoft Azure verenigt. Beide organisaties werken samen, maar behouden hun eigen technologie. Zo biedt Citrix zijn vdi-producten aan via Citrix Cloud vanuit Azure.

Stuk hardware

Natuurlijk zal de behoefte bij gebruikers blijven bestaan om een stuk hardware van het bedrijf te krijgen. Vaak is deze gebruiker onderweg naar klanten of heeft thuis niet de mogelijkheid om aan het delen van het werkstation te doen. Hier vallen ook oplossingen voor te bedenken zoals een thin-client of een goedkoper chrome werkstation.

De ontwikkelingen gaan snel. De techniek is duidelijk niet de enige reden meer om er serieus naar te kijken. Veranderende werkrelaties en werk mogelijkheden gecombineerd met de techniek maken van vdi wederom een Lazarus die opstaat vanuit de dood. Misschien nu voorgoed.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet künstliche Intelligenz und maschinelles Lernen, um Spam zu reduzieren. Erfahren Sie, wie Ihre Kommentardaten verarbeitet werden.

Ähnliche Beiträge

Zo houd je overzicht bij beheren grote it-omgeving

Wanneer je een grote it-infrastructuur beheert, is overzicht houden je belangrijkste uitdaging. In zo’n grote omgeving – waarin meer dan duizend apparaten – heb je meestal meerdere monitoringservers staan die data verzamelen vanuit verschillende onderdelen van de infrastructuur. Dit leidt tot een overdosis aan alerts of verschillende monitoringsoftware.

Weiterlesen

Directeur DINL kraakt cybersecurity-hoogleraren

De twintig cybersecurity-hoogleraren missen een essentieel punt met hun oproep nog eens heel goed na te denken over het gebruik van de cloud-platforms van Big Tech. Onterecht zadelen ze de universiteitsbesturen op met een maatschappelijk, breder probleem. Michiel Steltman, directeur Stichting DINL (Digitale Infrastructuur Nederland), stelt dit in een reactie op de brandbrief van de wetenschappers, verenigd in de Academic Cyber Security Society (ACCSS).

Weiterlesen

Microsoft maakt clouddienst van Windows

Op zijn Inspire-evenement heeft Microsoft Windows 365 aangekondigd. Met deze nieuwe clouddienst wordt het mogelijk om Windows 10 en 11 op pc’s en tablets te draaien, ook al hebben deze Linux, Android of iOS als besturingssysteem.

Weiterlesen

Backup-as-a-service is sleutel tot zakelijk succes

Coronacrisis of niet, bedrijven blijven op zoek naar mogelijkheden om hun internationale aanwezigheid uit te breiden. Maar omdat de pandemie veel bedrijven dwingt elk dubbeltje om te draaien, aarzelen ze om de stap in het diepe te wagen en nieuwe regio’s te betreden.

Weiterlesen
Sie sind auf dem neuesten Stand, das war die letzte Nachricht.
  • Schlagwörter

  • Kategorien

  • Archive

  • Skip to content