Defensie snijdt zich in vingers met torenhoge ambitie

Het tekort op de it-exploitatie bij Defensie dreigt in 2025 op te lopen tot bijna tweehonderd miljoen euro per jaar. Zonder ingrijpen wordt deze mismatch dramatisch. Het ministerie staat voor de pijnlijke keuze haar ambities te verlagen dan wel de financiële middelen te verhogen. Maar Defensie kan niet vooruitlopen op de besluitvorming van het nieuw te vormen kabinet.

Dit blijkt uit het rapport ‘Defensie Duurzaam Digitaal’ dat demissionair staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Uit de vier onderzoeken die Visser naar de it bij haar ministerie liet doen, komt naar voren dat de ambities van de legertop in geen enkele verhouding staan tot de budgetten en de beschikbare it’ers. Moderne wapensystemen drijven in sterke mate op it. Maar Defensie heeft geld noch personeel. 

Potjes

QA Consulting ontdekte dat Defensie van 2015 tot 2019 veel meer aan it uitgaf dan is begroot. De winst die met efficiencyslagen is gehaald, viel in het niet bij de groei van de it-uitgaven. Het gat tussen de begrote en gerealiseerde uitgaven voor exploitatie steeg van twintig miljoen euro in 2015 naar 65 miljoen in 2019. Tot nog toe lukte het de verschillen aan te zuiveren door geld uit andere potjes te halen.
Ook de financiële dekking van it-investeringsprojecten laat te wensen over. In de periode 2021-2025 is het totale investeringsbudget voor it 1,9 miljard euro, terwijl de totale behoefte liefst 6,8 miljard euro bedraagt. Overigens is het lastig om een integraal beeld te krijgen omdat de verantwoordelijkheden binnen het it-domein van Defensie tot voor kort nogal door elkaar liepen. Zonder extra investeringsruimte in it is er tot 2025 nauwelijks ruimte voor doorontwikkeling van it.

Behoefte

Tevens laat het rapport zien dat Defensie eenvoudigweg het it-personeel mist om al die plannen te realiseren. De tekorten aan it’ers nemen toe. Defensiebreed zullen in 2024 ongeveer duizend it’ers extra nodig zijn, zo heeft Capgemini berekend. Dit aantal is exclusief de personeelsbehoefte bij het Joint Informatievoorziening Commando (JIVC). Het it-bedrijf van Defensie plant voor 2023 een extra behoefte aan van 1.100 it’ers, zo calculeerde Deloitte. Vooral de behoefte aan it-capaciteit voor bedrijfsvoering, data (science) en cybersecurity is groot. Gelet op de krapte op de arbeidsmarkt zal het de defensieonderdelen niet lukken veel nieuwe it’ers aan te trekken. Uitbreiding met negentig fte per jaar is het maximum waarop is te rekenen. Het JIVC zal met hooguit honderd fte per jaar kunnen groeien. Deze cijfers staan in schril contrast tot de werkelijke behoefte.

Het rapport beveelt aan eerst de basis op orde te brengen en de juiste randvoorwaarden in te vullen. Vervolgens zal iets moeten worden gedaan aan het gat tussen ambitie en budget. 

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet künstliche Intelligenz und maschinelles Lernen, um Spam zu reduzieren. Erfahren Sie, wie Ihre Kommentardaten verarbeitet werden.

Ähnliche Beiträge

Advies: wacht met 3,5 GHz tot Inmarsat weg is

Het duurt waarschijnlijk tot eind 2023 voordat de 3,5-GHz-frequentieband beschikbaar komt voor openbare mobiele-communicatiediensten. Er is weliswaar veel vraag naar extra frequentieruimte, maar op de daarvoor afgesproken 3,5-GHz-band kan dat storen met noodoproepen van de lucht- en zeevaart. Het ministerie krijgt het advies te wachten totdat satellietbedrijf Inmarsat is verhuisd van het Friese Burum naar Griekenland.

Weiterlesen

I-strategie Rijk eindelijk naar Tweede Kamer

De I-strategie Rijk 2021-2025 is gereed en ligt op 6 september op de burelen van de Tweede Kamer. In het document staan de toekomstplannen voor ict en informatisering binnen de overheid. Het document had al voor het reces aangeboden moeten worden.

Weiterlesen

Scholen steken maar 5 procent van ict-geld in security

Onderwijsbestuurders halen een dikke onvoldoende als het aankomt op het inschatten van cyberrisico’s. Terwijl instellingen steeds vaker onder vuur liggen, wordt de dreiging van online aanvallen ernstig onderschat. Onderwijsinstellingen reserveren gemiddeld 5 procent van hun ict-budget aan beveiliging terwijl in het bedrijfsleven een kwart de norm zou zijn.

Weiterlesen
Sie sind auf dem neuesten Stand, das war die letzte Nachricht.
  • Schlagwörter

  • Kategorien

  • Archive

  • Skip to content