Verdere groei datacenters in Nederland verwacht

De bij de Dutch Data Center Association (DDA) aangesloten datacenters verwachten de komende jaren een verdere groei. Voorzien wordt een toename van 211.000 m2 datavloer, waarvan een derde buiten de Metropool Regio Amsterdam (MRA). De groei vindt plaats in alle regio’s. De coronacrisis heeft deze groei in een stroomversnelling gebracht

Dit blijkt uit het marktrapport State of the Dutch Data Centers, een jaarlijks onderzoek naar de Nederlandse datacentermarkt en zijn internationale positie. In deze jaarlijkse survey van onderzoeksbureau PB7 onder de DDA-datacenters, geeft bijna een kwart (23 procent) aan dat de omzet vanwege de covid-19 is gestegen.

Het onderzoek toont bovendien aan dat regionale datacenters profiteren van de kostenoverwegingen van lokale bedrijven. Die laatsten willen niet langer investeren in eigen on-premise locaties. In plaats daarvan kiezen zij voor migratie naar een extern datacenter. Momenteel telt Nederland 184 colocatie-datacenterfaciliteiten, zo blijkt uit het onderzoek. Het datavloeroppervlakte nam in 2020 met 6 procent toe tot 400.000 m2, waarvan 74 procent zich in de Metropool Regio Amsterdam (MRA) bevindt.

Duurzame hub

Uit analyse van CBRE, het tweede onderzoek uit het rapport, blijkt dat de Amsterdamse hub nog onverminderd populair is: na een toename van 51 MW in 2020 verwacht de sector qua aansluitcapaciteit te groeien met 71 MW, een cijfer vergelijkbaar met 2019. Volgens de DDA is Amsterdam voorloper op het gebied van duurzaam beleid. De vereniging ziet op de lange termijn kansen voor een duurzame, digitale hub.

Dit, in vergelijking tot bijvoorbeeld Frankfurt, waar laatst een bouwpauze werd aangekondigd. Dankzij de sterke connectiviteit, een gevarieerde arbeidsmarkt en een locatie dichtbij de economische hubs, behoudt Amsterdam zijn positie. De DDA benadrukt in het rapport het belang van duurzaamheid en de inspanningen op dit gebied. Zo is 88 procent van de ingekochte energie van de DDA-deelnemers groen.

Kentering

“Edge computing komt in Nederland niet echt van de grond”

Peter Vermeulen, directeur van onderzoeksbureau PB7, zei dat internationale datacenters in voorgaande jaren sneller groeiden dan hun regionale tegenhangers. Maar sinds kort is sprake van een lichte kentering. Puur op de binnenlandse markt gerichte datacenters profiteren van de trend dat lokale bedrijven na covid-19 meer overschakelen van on-premise naar co-locations. Ze gaan ook meer in de cloud werken. Deze categorie klanten zoeken naar plaatsen waar alles samenkomt zoals infrastructure-as-a-service (iaas) en ‘on ramp’ public cloud services.

Voor Vermeulen is het nog de vraag of edge computing aan de rand van het netwerk dichtbij apparatuur snel van de grond komt. In Nederland hoef je zelden langer dan dertig kilometer te rijden om bij een datacenter te komen. Anders dan in de VS en Australië liggen de datacenters hier dicht bij elkaar. Ze zijn over het hele land verspreid. Volgens Vermeulen zal de tijd leren wat edge computing in Nederland gaat doen. Netwerken van zeecontainers met daarin servers ziet hij ook vanwege de trage procedures voor vergunningen niet snel verschijnen.

Dynamisch

Penny Mocini, senior director bij vastgoedinvesteerder CBRE, verwacht wereldwijd nog een enorme groei van datacenters. Het eerste kwartaal van dit jaar gaf een recordgroei te zien. Om hun investeringen te beschermen letten de hyperscalers momenteel sterk op de eisen van de Europese privacywetgeving GDPR. Ze overwegen in vele landen regionale datacenters op te zetten om aan die wetgeving te voldoen.

Vanwege de Franse privacyregels is Parijs momenteel een gewilde locatie voor uitbreiding. Londen en Frankfort blijven de koplopers in Europa gevolgd door Amsterdam. Vooral second tier providers kijken thans naar Amsterdam. De markt blijft dynamisch. aldus Mocini. Ook locaties als Berlijn, Manchester en Madrid trekken de nodige belangstelling.

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Ce site utilise l'intelligence artificielle et l'apprentissage automatique pour réduire les spams. Découvrez comment vos données de commentaire sont traitées.

Articles connexes

Vergroenen it heeft meer brandstof nodig

It-inkopers zijn als het gaat om duurzaamheid het meest kritisch op datacenters. Van andere partijen in de it-keten ligt de lat minder hoog als het gaat om energiebesparing en zuinig omspringen met grondstoffen. Groene it heeft nog een flinke duw in de rug nodig.

Lire la suite

Ruimtelijke strategie datacenters onhoudbaar

In 2017 begint het tijdspad van een Ruimtelijke Strategie Datacenters (RDS) in het kader van het programma Ruimtelijke Economische Ontwikkel Strategie. In oktober 2020 leidt een uitzending van ‘Zondag met Lubach’ tot brede maatschappelijke twijfel over het nut en de gevolgen van deze strategie. Op 13 februari verscheen in Trouw een artikel waarin de Nederlandse polder als wingewest wordt geschetst, verkwanseld met spiegeltjes en kraaltjes.

Lire la suite
  • Étiquettes

  • Catégories

  • Archives

  • Aller au contenu principal