Rekenkamer signaleert risico’s bij algoritmes

De Algemene Rekenkamer heeft een toetsingskader ontwikkeld om algoritmes te beoordelen. Het orgaan baseert zich op een studie naar negen algoritmes die bij de overheid in gebruik zijn; slechts drie voldeden aan alle aspecten. Staatssecretaris Digitalisering Van Huffelen gebruikt de bevindingen om digitale voorschriften te verbeteren.

Uit het onderzoek ‘Algoritmes getoetst’ blijkt dat bij zes algoritmen uiteenlopende risico’s bestaan, variërend van gebrekkige controle op prestaties of effecten, tot vooringenomenheid, datalek of ongeautoriseerde toegang. De onderzochte algoritmes die gebruikt worden door de politie, het directoraat-generaal Migratie van het ministerie van Justitie en Veiligheid en de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens voldoen op diverse aspecten niet. Bij de laatste twee organisaties is de ontwikkeling en het beheer van het algoritme uitbesteed, maar ontbreekt het aan afspraken wie voor wat aanspreekbaar is.

Geen goede afspraken

“We hebben gezien dat er soms geen goede afspraken worden gemaakt over wat het algoritme moet kunnen”

‘We hebben gezien dat er soms geen goede afspraken worden gemaakt over wat het algoritme moet kunnen. Of dat er geen afspraken worden gemaakt om te controleren of een algoritme werkt zoals de bedoeling is. Dat is extra belangrijk als de overheid een andere organisatie vraagt om een algoritme te maken of te beheren. Het gevaar is dat de overheid zelf dan niet meer in de gaten kan houden of het algoritme veilig gebruikt wordt’, aldus de Algemene Rekenkamer.

Een ander verbeterpunt is IT-beheer. Algoritmes gebruiken gegevens van mensen en bedrijven. Organisaties die algoritmes gebruiken moeten goede afspraken maken over wie wel en wie niet met die gegevens mag werken. De Rekenkamer heeft gezien dat niet alle organisaties zulke afspraken hebben gemaakt. Daardoor kunnen de organisaties niet zeker weten of de gegevens van burgers en bedrijven veilig zijn.

Een derde verbeterpunt is bias. Bias betekent dat de uitkomsten van het algoritme voor sommige groepen mensen verkeerd zijn. Doordat er een fout zit in een algoritme of doordat er bij het maken van het algoritme verkeerde informatie in het algoritme is gestopt. Het onderzoek laat zien dat organisaties niet controleren of dat soort fouten in algoritmes zitten. Daardoor kunnen de organisaties niet zeker weten of de uitkomsten van het algoritme voor alle mensen hetzelfde zijn.

In een reactie op het rapport stelt Van Huffelen aan de slag te gaan met de departementen om de tekortkomingen aan te pakken.

Gedrag van mensen

Het Rathenau Instituut onderzoekt (in opdracht van het ministerie van BZK) in het rapport ‘Algoritmes afwegen’ het gebruik van profilerende algoritmes door uitvoeringsorganisaties. Deze algoritmes proberen het gedrag van mensen te voorspellen door hen in te delen in groepen. Om te voorkomen dat dit leidt tot beoordeling op basis vooroordelen, pleit Rathenau voor de inzet van adviseurs om kennis van, en het gevoel voor ethische vraagstukken bij de rijksoverheid te vergroten. Bij het goed van informeren van burgers over het gebruik van algoritmes kunnen burgerpanels worden ingezet.

De aanbevelingen van het Rathenau Instituut zijn:

  • Verbeter de hanteerbaarheid van de juridische vereisten en ethische beginselen;
  • Stimuleer ethische expertise in de gehele organisatie;
  • Blijf investeren in privacytoetsing;
  • Versterk de manier waarop bias-toetsing plaatsvindt;
  • Investeer in een actieve informatievoorziening;
  • Versterk de waarborgen voor procedurele rechten;
  • Waak voor verkokering bij de ontwikkeling en beoordeling van algoritmische toepassingen.

De aanbevelingen komen voort uit gesprekken over de genomen maatregelen ten aanzien van profilerende algoritmes bij het UWV, het CJIB en de SVB.

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Ce site utilise l'intelligence artificielle et l'apprentissage automatique pour réduire les spams. Découvrez comment vos données de commentaire sont traitées.

Articles connexes

Grande vulnérabilité de sécurité découverte dans l'application de bureau 3CX populaire, explication détaillée et résumé.

Ce billet de blog aborde une vulnérabilité de sécurité découverte dans l'application de bureau 3CX populaire, un logiciel utilisé par de nombreuses grandes entreprises dans le monde entier. Le billet de blog commence par décrire l'application de bureau 3CX officielle et comment elle est utilisée en remplacement des lignes téléphoniques d'entreprise traditionnelles. Il aborde ensuite la découverte d'une activité malveillante inattendue provenant de l'application de bureau 3CX par les analystes de sécurité de CrowdStrike. La réponse de l'entreprise à la découverte est critiquée et le manque de préparation de nombreuses grandes entreprises aux attaques de logiciels malveillants est souligné. Le billet de blog se poursuit par une explication technique de la manière dont la vulnérabilité de sécurité fonctionne, notamment la présence de fichiers DLL malveillants et le chiffrement des charges utiles malveillantes. La gravité de la vulnérabilité de sécurité est soulignée, car elle peut affecter des centaines, voire des milliers, des entreprises utilisant l'application de bureau 3CX.

Lire la suite

Tout ce que vous devez savoir sur le nouveau GPT-4 Comment l'IA de Google et de Microsoft 365 façonnent l'avenir.

La semaine dernière a été une semaine historique dans le monde de l'intelligence artificielle et de l'apprentissage automatique. Cela est dû à l'annonce du lancement officiel de GPT-4 par Open AI. Bien que nous ayons déjà eu accès à cette IA via Bing, le lancement officiel de GPT-4 est quelque chose à célébrer. Dans ce billet de blog, nous approfondirons les capacités de GPT-4 et ce qui rend cette nouvelle IA si spéciale.

Lire la suite

Autodiefstal met USB-kabels

In deze blog bespreken we de ontwikkelingen op het gebied van autodiefstal met USB-kabels. We leggen uit hoe autodieven met deze methode te werk gaan en hoe fabrikanten proberen dit probleem aan te pakken. We bespreken enkele mogelijke oplossingen, waaronder software-updates en fysieke beveiligingsmaatregelen, om deze vorm van autodiefstal te voorkomen.

Lire la suite
Vous êtes à jour, c'était le dernier message.
  • Étiquettes

  • Catégories

  • Archives

  • Aller au contenu principal