Medmij aan vooravond groeifase; beurt aan huisartsen

Nu de beginfase, waarbij Medmij in de steigers is gezet, bijna is afgerond, staat de groeifase voor de deur. De eerste grote stap daarin is het aansluiten van zo'n vijfduizend huisartsen. Dit kwam naar voren bij een (online-)discussiebijeenkomst tijdens de Dutch Health Week in de Jaarbeurs in Utrecht. Medmij is het afsprakenstelsel voor veilige data-uitwisseling tussen zorgaanbieders en patiënten.

Het idee achter Medmij is dat burgers online-toegang hebben tot hun eigen medische gegevens. De uitwisseling vindt plaats via een persoonlijke gezondheidsomgeving (pgo). Dit is vaak een website of app waarmee patiënten de beschikking hebben over hun eigen gezondheidsdata en deze kunnen verzamelen, beheren, delen en aanvullen.

Marc van Dijk, directeur van Stichting Medmij, vertelde tijdens de Dutch Health Week-bijeenkomst dat voor het landelijke programma, na een periode van voorbereidingen en proefprojecten, de groeifase aanbreekt. Dit jaar sluiten zo’n 4.750 huisartsenpraktijken aan op Medmij. ‘Het is de eerste grote stap om gegevens van patiënten in pgo’s opvraagbaar te laten zijn. In het derde kwartaal volgen de ggz’s en starten de pilots voor de klinieken. Voor 2022 staan de ziekenhuizen op het programma. Ook apotheken, de geboortezorg en de langdurige zorg moeten worden aangesloten.’

Volgens Van Dijk is op 1 juli 97 procent van de huisartspraktijken aangesloten op een pgo, maar dat vindt  huisarts Mariëtte Willems te optimistisch. Zij verwacht dat rond die datum zich zo’n zeventig tot tachtig procent heeft aangesloten en aan het eind van het jaar zo’n beetje alle huisartsen. Soms vormen nog de talloze benodigde onderlinge afspraken tussen de betrokken zorgpartijen en de digitalisering van de dossiers struikelblokken.

Gezonder leven

Willems, tevens betrokken bij de subsidieregeling Vipp Open en de stichting Legio (die een brug slaat tussen gebruikersorganisaties van huisartsen en hun softwareleveranciers om de benodigde pgo-aanpassingen gebundeld en soepel te laten verlopen), toont zich positief over Medmij. ‘De onnodige vrees bestaat dat er via de pgo’s een stortvloed van mails van patiënten binnenkomt. Dat is niet de verwachting.’ Zij wijst erop dat patiënten al heel lang kunnen bellen of briefjes schrijven, dat is altijd  binnen de perken gebleven. In haar ogen vergemakkelijkt een pgo de communicatie alleen maar.

Het grote voordeel is volgens Willems dat burgers meer bezig zijn met hun eigen gezondheid en daardoor beter inzicht krijgen in wat ze moeten doen om gezonder te leven. Ze wijst erop dat een huisarts een gemiddelde patiënt hooguit vijf keer per jaar ziet en maximaal in totaal twee uur spreekt. ‘Zo’n patiënt komt dan thuis na een gesprekje en kan zich niet altijd meer goed herinneren wat er precies is gezegd. Dan is het handig om in zijn pgo het gespreksverslag na te lezen. Of een verwijzing van de huisarts naar een uitleg op Thuisarts.nl te volgen.’

Zij merkt dat haar patiënten soms zijn vergeten een bepaalde klacht al eens eerder te hebben gehad. Dat kunnen patiënten nu terugzien in hun pgo-dossier, met als gevolg een goede anticipatie.

Tegengeluiden

Toch zijn er nog tegengeluiden te horen over het Medmij-programma. Dat bleek ook uit vragen die toehoorders tijdens de discussie stelden. Over privacy en gegevensbeveiliging bijvoorbeeld. Directeur Van Dijk benadrukt dat aan de hoogste beveiligingseisen wordt voldaan.

Critici, zoals stichting Privacy First, vinden dat het Medmij-programma en aanverwante afsprakenstelsels, zoals Mitz (waarbij een patiënt toestemming geeft aan zorgverleners om medische gegevens met elkaar te delen) een slinkse poging is om het afgeschoten landelijke elektronisch patiëntendossier alsnog in te voeren.

Medmij

Medmij is een initiatief van Patiëntenfederatie Nederland. In 2015 ontstond Medmij door het Informatieberaad Zorg, een bestuurlijke samenwerking tussen deelnemers uit het zorgveld en het ministerie van VWS. Het programma Medmij ontwikkelde het Medmij Afsprakenstelsel en de informatiestandaarden die nodig zijn om gegevens in dezelfde taal veilig uit te wisselen. Daarnaast wordt er gewerkt met Medmij-labels die aangeven dat een pgo voldoet aan een veilige uitwisseling van gezondheidsgegevens. Stichting Medmij is de beheerder van het complexe programma.  

Verder zijn er subsidiepotjes voor ziekenhuizen en huisartsen (en indirect softwareleveranciers) om de benodigde (technische en digitale) aanpassingen te financieren, zoals Vipp Open en Open.

Het uitwisselen van medische informatie tussen zorgverleners onderling gaat via het Landelijk Schakelpunt (LSP), geëxploiteerd door de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ). Het LSP draait op de software van Intersystems.

Dutch Health Week

Bekijk het programma en doe mee

Kijk voor het meest recente programma op www.dutch-healthweek.nl.

Toegang tot het online-evenement is gratis. Je kunt je hier van tevoren te registreren. 

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Ce site utilise l'intelligence artificielle et l'apprentissage automatique pour réduire les spams. Découvrez comment vos données de commentaire sont traitées.

Articles connexes

GGD ging plat door aanvallen op DigiD-leverancier

De storing waardoor websites van de GGD eerder niet bereikbaar waren, is veroorzaakt door meerdere aanvallen op een leverancier van de GGD. Het gaat om de maker van de koppeling waarmee met DigiD kan worden ingelogd op de GGD-websites. Inmiddels zijn de websites weer bereikbaar. De getroffen partij riep de hulp in van de Nationale Beheerorganisatie Internet Providers (NBIP).

Lire la suite

VWS: ‘Dit lek was met elke pentest gevonden’

Het ministerie van VWS controleert niet met een eigen penetratietest (pentest) of de systemen van aanbieders van coronatests, die gekoppeld zijn met de Coronacheck-app, deugen. De verantwoordelijkheid voor die pentest ligt volledig bij de externe aanbieders. Dat vormt een flink risico voor de Coronacheck-app, dat de officiële verstrekker is van digitale testbewijzen. De procedure gaat mogelijk op de schop.

Lire la suite

Machine learning geeft medicijnontwikkeling oppepper

Machine learning (ml) leidt tot een revolutie in de medicijnontwikkeling. Vooral ml-algoritmes die voorspellen of een kandidaatmedicijn bijwerkingen kan gaan vertonen, nemen een hoge vlucht. Hiermee is de effectiviteit van het medicijn in een vroege fase vast te stellen.

Lire la suite

Duizend zorgmedewerkers gestart met ai-cursus

Sinds de aftrap op 12 mei 2021 zijn ruim duizend zorgmedewerkers gestart met de Nationale AI-Zorg cursus. Die gratis online cursus richt zich specifiek op ai in de zorg. Het lesprogramma moet zorgverleners meer inzicht geven in wat kunstmatige intelligentie (ai) kan betekenen in hun dagelijks werk. De cursus is gericht op een brede doelgroep van artsen tot verpleegkundigen en van GGZ-medewerkers tot mantelzorgers.

Lire la suite
U bent helemaal bij, dit was het laatste bericht.
  • Étiquettes

  • Catégories

  • Archives

  • Aller au contenu principal