Processorsnelheid versus geheugen

Vous êtes ici:
Estimated reading time: 3 min

Introduction

Een veel voorkomende vraag die mij wordt gesteld is welke belangrijker is, de snelheid van de processor of de hoeveelheid geheugen. Dit is een moeilijke vraag om te beantwoorden en het zou helpen als we enig begrip zouden hebben van wat elk onderdeel doet en hoe ze zich tot elkaar verhouden. Dit artikel zal ernaar streven om u de fundamentele taken van zowel het geheugen als de CPU te leren en hoe ze zich tot elkaar verhouden. Hopelijk kunt u deze vraag aan het einde van dit artikel zelf beantwoorden.

Centrale verwerkingseenheid (CPU)

De CPU is het brein van de computer. Het is de taak om informatie te nemen van de verschillende invoerapparaten, het besturingssysteem en de software en de instructies uit te voeren die het heeft gekregen. Een CPU voert een bepaalde hoeveelheid instructies uit binnen een groepering die een cyclus wordt genoemd. De snelheid van de CPU wordt gemeten in hoeveel cycli het in een bepaalde seconde kan uitvoeren. Een snelheid van één cyclus per seconde wordt een hertz genoemd. Daarom heeft een CPU met een frequentie van 1 miljoen cycli per seconde de snelheid van een Megahertz, en een CPU met een frequentie van 1 miljard cycli per seconde is een Gigahertz. Dit wordt geïllustreerd in de onderstaande tabel:

Hertz Termijn Cycli per seconde
1 Hertz 1
1 Megahertz 1,000,000
800 Megagertz 800,000,000
1 Gigahertz 1,000,000,000

Daarom is het een goede zaak om een zeer hoge CPU-snelheid te hebben, omdat er meer instructies per seconde worden uitgevoerd. Aan de andere kant, met de meeste computers die standaard met ongeveer 2 GHz komen, zult u een afnemend rendement zien op de zichtbare snelheidsverschillen tussen de ene processor en de volgende snelheid. Computers met tenminste 2 GHz zouden tegenwoordig voor de meeste toepassingen meer dan prima moeten zijn en u zult waarschijnlijk niet veel verschil zien door de snelheid van uw processor te verhogen bij het gebruik van standaardtoepassingen. Games aan de andere kant kunnen cpu-intensiever zijn, en als je je computer voornamelijk als gamemachine gaat gebruiken, kan het geen kwaad om een paar extra dollars aan de CPU uit te geven. Je moet echter onthouden, om wat geld te besparen voor je geheugen, want dat is net zo belangrijk voor het hebben van een snelle machine.

Computergeheugen

Net zo belangrijk voor de snelheid van de CPU is de hoeveelheid geheugen die u op uw computer hebt. Geheugen is de tijdelijke opslagplaats voor uw computergegevens. Wanneer een computer een soort informatie manipuleert, wordt deze in het geheugen geplaatst om later op te halen of te worden gemanipuleerd. Als al uw bruikbare geheugen wordt gevuld, begint de computer tijdelijke gegevens op uw harde schijf op te slaan in iets wat een wisselbestand wordt genoemd. Wanneer de CPU klaar is om die informatie te gebruiken, leest deze terug van uw harde schijf en plaatst deze in het geheugen waar deze kan worden gebruikt.

Zoals u kunt zien wanneer u een wisselbestand gebruikt en de CPU-toegang moet krijgen tot de gegevens, wordt het een proces in twee stappen bij het ophalen van die gegevens van de harde schijf en vervolgens opgeslagen in het geheugen, in plaats van een proces in één stap om de gegevens rechtstreeks uit het geheugen te lezen. Nog belangrijker is dat het lezen van gegevens uit het geheugen vele malen sneller is dan het lezen van diezelfde gegevens van de harde schijf. Met dit in gedachten kunt u zien hoe belangrijk het is om zoveel mogelijk geheugen te hebben, zodat het wisselbestand op uw harde schijf nooit wordt gebruikt en alle gegevens rechtstreeks uit uw geheugen worden opgeslagen en gelezen.

Conclusion

Met al deze informatie blijven we nog steeds achter met de brandende vraag “Wat belangrijker is, geheugen of CPU-snelheid” en het antwoord is geen van beide en beide. Ik heb je daar toch? Het echte antwoord hangt af van hoeveel u op uw nieuwe computer moet uitgeven en wat het basissysteem is. Als het basissysteem tenminste 2 GHz is, zou ik het geld op het geheugen toepassen, anders zou ik het verhogen tot meer dan 2 GHz. Als je geld over hebt, zou ik de rest van je budget uitgeven om je geheugen te verhogen tot 4 GB of zo dicht mogelijk bij je. Tegenwoordig moet je echt minimaal 2 GB-geheugen hebben, waarbij 4 GB de voorkeur heeft.

Was this article helpful?
Dislike 0
Views: 53
Aller au contenu principal