Uit het rapport blijkt dat teams te maken hebben met geestelijke gezondheidsproblemen en hogere verwachtingen op het werk, waarbij 51 procent het afgelopen jaar extreme stress ervoer of een burn-out kreeg.
‘Een burn-out is een groot probleem binnen incidentrespons-teams’, meent Huib Dijkstra, senior solution engineer security bij VMware Nederland. ‘Zij moeten namelijk steeds reageren op grote pieken binnen een omgeving waar men vooral nog op afstand werkt. Dit onderstreept de noodzaak om veerkrachtige teams samen te stellen. Of dat nu betekent dat leiders rekening houden met rotaties van werk, individuen in staat stellen om dagen vrij te nemen voor een goede geestelijke gezondheid of andere initiatieven gericht op het stimuleren van persoonlijke groei en ontwikkeling.’
Digitaal en fysiek versmelten
‘We zien nu dat de connectie tussen nationale staten en cybercriminelen de ontwikkeling van steeds geavanceerdere en destructievere cyberaanvallen versnelt’, vervolgt Dijkstra. ‘Daar komt ook nog bij dat het aanvalsgebied groter is geworden als gevolg van covid-19. ‘De digitale en fysieke wereld versmelten en alles kan worden gemanipuleerd door aanvallers. De realiteit is dat de eerste gebruikers van geavanceerde technologieën zoals kunstmatige intelligentie en machine learning, vaak cybercriminelen zijn die zich op het dark web en in inlichtingendiensten van nationale staten begeven.’
Andere belangrijke bevindingen uit het Global Incident Response Threat Report 2021 zijn dat securityteams op zoek zijn naar nieuwe manieren om terug te vechten. 81 Procent zei bereid te zijn om de komende twaalf maanden actieve verdediging te gebruiken. Er worden geavanceerde technieken gebruikt om aanvallen destructiever en doelgerichter te maken. Respondenten geven aan dat slachtoffers van doelgerichte aanvallen nu meer dan 50 procent van de tijd te maken krijgen met destructieve/integriteitsaanvallen. Cybercriminelen slagen hierin door opkomende technieken te gebruiken, zoals de manipulatie van tijdstempels of Chronos-aanvallen, die bijna 60 procent van de respondenten heeft waargenomen. Door de verandering van werken op kantoor naar werken op afstand werd dit bovendien versneld. 32 Procent van de respondenten had te maken met aanvallers die zakelijke communicatieplatforms gebruikten om toegang te krijgen tot een bepaalde omgeving en geavanceerde aanvallen uit te voeren.
Bijna de helft van de respondenten (43 procent) zei dat meer dan een derde van de aanvallen gericht was op cloud-workloads en bijna een kwart (22 procent) zei dat meer dan de helft van de aanvallen daarop gericht was. Daarom zeggen zes op de tien respondenten dat het implementeren van cloudbeveiligingstools hun prioriteit heeft.