WBSO: 1 op de 6 r&d-projecten gericht op software

De meeste bedrijven die belastingaftrek krijgen via de innovatieregeling Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk (WBSO), houden zich bezig met ict. Softwareontwikkeling staat daarbij bovenaan. 5.650 bedrijven deden daarvoor een WBSO-aanvraag. Ze sleepten daarmee 319 miljoen euro in 2020 aan belastingvoordeel binnen.

Dit blijkt uit de jaarrapportage ‘De WBSO in 2020’ die demissionair staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) heeft gepubliceerd. Van de goedgekeurde projecten was zestien procent gericht op de ontwikkeling van software. Behalve in de ict-sector wordt ook in de mechanische sector en de elektrotechniek veel r&d gedaan.

Bedrijven binnen de mechanische techniek geven zelfs het meeste uit aan onderzoek & ontwikkeling. Ze ontvangen daarom ook het meeste belastingvoordeel (361 miljoen euro). Ook bedrijven in de elektrotechniek doen veel onderzoek. Hieronder vallen robotica, telecommunicatie, computer hardware en meettechniek. Ze kregen voor 171 miljoen euro afdrachtvermindering.

In totaal haalden 19.010 innovatieve bedrijven en 1.330 zelfstandige ondernemers 1,2 miljard euro voordeel uit de WBSO-regeling. Ruim 135.000 r&d-projecten werden toegekend, zes procent meer dan in 2019.

Stijging

De regeling ondersteunde daarmee zo’n 88.000 hoogwaardige arbeidsplaatsen. Het aantal WBSO-gebruikers steeg met anderhalf procent. Dit is een lichte toename na dalingen gedurende de drie jaar daarvoor. Opvallend is de stijging met 3,3 procent (tot 2.800) van het aantal bedrijven dat gebruikmaakt van de startersfaciliteit.

Van de 30.340 bedrijven die van de WBSO profiteerden, zijn 1.971 bedrijven in Amsterdam en omgeving gevestigd. Deze regio heeft ook het grootste aandeel starters: 23 procent. Het gebied rond Eindhoven (1.734 bedrijven) en Utrecht (1.587 bedrijven) volgen als nummer twee en drie. Qua toegekende r&d-kosten is Noord-Brabant veruit koploper, gevolgd door Zuid- en Noord-Holland en Gelderland. Brabanders doen meer onderzoek dan Utrecht, Overijssel, Limburg, Groningen, Friesland, Flevoland, Zeeland en Drenthe bij elkaar.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet künstliche Intelligenz und maschinelles Lernen, um Spam zu reduzieren. Erfahren Sie, wie Ihre Kommentardaten verarbeitet werden.

Ähnliche Beiträge

Hoe automatisering businessprocessen slimmer maakt

Toen computers nog zo groot waren als huiskamers en bediend werden door wetenschappers in witte laboratoriumjassen, voorspelden futuristen dat onze wereld zó geautomatiseerd zou worden dat de mens bevrijd zou zijn van de sleur van kantoor- en handenarbeid. Dat is nog niet aan de orde, maar we gaan wel een nieuw tijdperk van automatisering tegemoet, en niet alleen op de fabrieksvloer.

Weiterlesen

Defensie moet it-opdrachten beter doordenken

De Defensie-top moet bij de vernieuwing van de it-infrastructuur waarmee 1,3 miljard euro is gemoeid, niet al te lichtvaardig opdrachten geven. Voordat orders worden verstrekt, moet de krijgsmacht eerst goed nadenken over de consequenties.

Weiterlesen

Codeplatform Gitlab neemt Unreview over

Het van oorsprong Nederlandse Gitlab heeft Unreview ingelijfd. Unreview is een op machine learning gebaseerde oplossing om ontwikkelaars automatisch in contact te brengen met de beste reviewers voor hun code.

Weiterlesen
Sie sind auf dem neuesten Stand, das war die letzte Nachricht.
  • Schlagwörter

  • Kategorien

  • Archive

  • Skip to content