Wat wil en wenst de ontwikkelaar?

In een krappe ict-arbeidsmarkt is het voor werkgevers interessant te weten wat er onder ontwikkelaars leeft. Bedrijven die de juiste tools bieden, hebben een streepje voor. Een internationaal onderzoek onder ruim zeventigduizend ontwikkelaars uit de Stack Overflow-community geeft inzicht in de trends. Dit rapport is bij recruiters dan ook niet onopgemerkt gebleven. Ze krijgen zo een beeld van hoe developers leren en meer kennis vergaren, welke tools ze gebruiken en waaraan ze behoefte hebben.

Het aantal ontwikkelaars dat online leert code te schrijven neemt sterk toe. Vorig jaar deed zestig procent dat online, nu is dat 71 procent. De meeste respondenten halen hun kennis uit video’s, blogs, forums en andere online media. 62 procent leert op school of universiteit. 55 procent duikt in de boeken. Alleen ouderen boven de 45 jaar doen dat nog het liefst.

Ontwikkelaars zijn sterk verdeeld over blockchain, crypto en decentralisatie. 32 procent is positief, 31 procent is negatief en 26 procent staat er onverschillig tegenover. De rest is onzeker.

Qua salaris zitten blockchain-ontwikkelaars hoog in de boom. Vooral in de VS, Canada, het VK en Duitsland genieten ze salarissen die normaal alleen voor managers en it’ers in een seniorfunctie zijn weggelegd. En dat terwijl het gemiddelde aantal jaren ervaring bij blockchain-ontwikkelaars het laagste is.

Het wereldwijde onderzoek keek ook waar ontwikkelaars werken. Slechts vijftien procent werkt de volledige werkweek op kantoor. 43 procent werkt volledig op afstand, 42 procent werkt hybride.

In opmars

En dan de tools. Een opvallende uitkomst dit jaar is de groei van Docker, een groep paas-producten waarmee je software in containers kunt verpakken. Vooral onder professionele ontwikkelaars is Docker in opmars. Het aantal developers dat Docker als een fundamentele tool ziet, steeg in een jaar tijd van 55 naar 69 procent. Daarmee staat Docker boven aan de lijst van meest gebruikte tools.

Npm, ‘s werelds grootste software register (library) staat op de tweede plaats. Docker is ook de geliefdste tool gevolgd door het container-orkestratieplatform Kubernetes.

Ontwikkelaars werd ook gevraagd met welke tool ze in de toekomst zouden willen werken. Deze groep werkt nog niet met zo’n tool, maar heeft interesse om dat te gaan doen. Docker haalde dit jaar met 37 procent de hoogste score. Een jaar eerder was dat dertig procent. Kubernetes werd tweede. Unreal Engine, Terraform en Unity 3D volgen op grote afstand.

Verder is het geen verrassing dat Git veruit het meest gebruikte systeem voor ‘version control’ blijft. Bijna 97 procent van de professionele ontwikkelaars gebruikt Git. Geen enkele technologie is zo breed verbreid. Command-line is de nummer één manier voor interactie met Git. Bij de version control platforms behoudt GitHub een enorme voorsprong op GitLab.

Cloudplatform

AWS blijft het meest gebruikte cloudplatform voor (professionele) ontwikkelaars. Microsoft Azure verdrong bij deze groep Google Cloud van de tweede plaats. Daarna komen Firebase, Heroku en DigitalOcean. Heroku is het meest gebruikte platform onder mensen die leren code te schrijven.

AWS is ook het populairste platform. Opmerkelijk zijn de lage scores voor VMware en IBM Cloud/Watson. 63 procent ziet er tegen op om met IBM Cloud te werken. Bij VMware is dit percentage 58. Ook Heroku, OpenStack en OVH hebben overwegend negatieve scores. Bij Oracle Cloud Infrastructure ligt het aantal ‘voorstanders’ nipt boven het aantal ‘tegenstanders’.

Node.js en React.js zijn onder professionele ontwikkelaars en zij die het willen worden de meest gebruikte ‘web frameworks’. Phoenix passeert Svelte als het meest gewaardeerde framework. Angular.js nu al voor het derde jaar op rij het minst geliefd. Ook Drupal en jQuery gaan niet met de populariteitsprijs naar huis.

Visual Studio Code blijft veruit de meest gebruikte geïntegreerde ontwikkel-omgeving (IDE). Visual Studio is tweede. PyCharm wordt meer gebruikt door mensen die leren code te schrijven, terwijl Vim meer in trek is bij professionele ontwikkelaars. Bij de asynchrone tools staat Jira Work Management bovenaan gevolgd door Confluence en Trello. Bij de synchrone tools bestaat de top drie uit Zoom, Microsoft Teams en Slack.

De meest gewaardeerde ‘library’ is Hugging Face Transformers gevolgd door Tidyverse, .NET, Torch/PyTorch en Flutter. Tensorflow blijft het meest gewild. Dit kan erop duiden dat ontwikkelaars modellen voor machine learning willen bouwen maar meer plezier beleven aan het gebruik van modellen die van tevoren zijn getraind. De populaire cross-platform libraries Flutter en ReactNative blijven in de top drie staan.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet künstliche Intelligenz und maschinelles Lernen, um Spam zu reduzieren. Erfahren Sie, wie Ihre Kommentardaten verarbeitet werden.

Ähnliche Beiträge

Aantal vacatures in ict-branche stijgt flink

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar gegroeid met 3,1 procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Gevolg is dat het aantal vacature in de ict-branche flink is gestegen. Dit blijkt uit de ICT Arbeidsmarktrapportage Q1 & Q2 2021 van iSense ICT Professionals.

Weiterlesen

Automotive Hall of Fame eert Harold Goddijn

Harold Goddijn, medeoprichter en algemeen directeur van navigatiespecialist TomTom ontvangt de allereerste Mobility Innovator Award van de Automotive Hall of Fame. Dit Amerikaanse museum eert al vanaf 1939 mensen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de auto-industrie en de vervoerswereld.

Weiterlesen

In deze regio’s werken de meeste ict’ers

Zuidoost-Brabant (21,9 procent) en Helmond-De Peel (21,3 procent) hebben het grootste aandeel aan technici en ict’ers in dienst. In Groot-Amsterdam (15,8 procent) is deze beroepsgroep het minst vertegenwoordigd. Dat blijkt uit cijfers van het CBS over 2020 (en voorgaande jaren).

Weiterlesen
Sie sind auf dem neuesten Stand, das war die letzte Nachricht.
  • Schlagwörter

  • Kategorien

  • Archive

  • Skip to content