Liu deed zijn uitspraak in een presentatie voor aandeelhouders van TSMC. Hij zei dat zijn bedrijf ‘serieus’ Duitsland overweegt voor de bouw van een nieuwe chipfabriek, maar ook dat de plannen nog in een zeer vroege fase zitten. ‘We blijven communiceren met onze grote klanten in Duitsland om te zien of dit voor hen belangrijk en het meest effectief is’, alsdus Liu. ‘Het is nog te vroeg om dit te zeggen.’
TSMC heeft eerder deze maand al laten weten dat het nieuwe fabrieken wil bouwen in de Verenigde Staten en Japan. In de VS zou deze in de staat Arizona komen, daar is een budget van twaalf miljard dollar voor uitgetrokken. Alles in totaal heeft TSMC zowat honderd miljard dollar opzij gezet om de komende drie jaar zijn productiecapaciteit op te schroeven.
Die verhoging is nodig. Door de coronapandemie en de verhoogde vraag kampen heel wat bedrijven met chiptekorten waardoor ze hun productie moeten terugschroeven of zelfs stilleggen. Onder meer in de automobielsector is dit schering en inslag. Deze week kondigde BMW nog aan dat het de band in sommige fabrieken moet stilleggen omdat er geen chips meer zijn om in de wagens in te bouwen. Ook fabrikanten van bijvoorbeeld gameconsoles kampen met een grote achterstanden.
Pat Gelsing, de topman van TSMC-concurrent Intel, waarschuwde vorige maand nog dat de zwaarste impact van de chiptekorten nog moet komen, dat zou voor de tweede helft van dit jaar zijn. Pas vanaf 2023 zou er weer een min of meer gezonde verhouding zijn tussen vraag en aanbod, denkt Gelsing.