Volgens Dario Gil, directeur van IBM Research, is het probleem overwonnen dat bij een dergelijke miniaturisatie elektronen wegvloeien als de schakelingen uitstaan. Door flinterdunne vellen isolatiemateriaal van slechts enkele nanometers dik te draperen zijn de lekken te stoppen.
De doorbraak betekent dat de Wet van Moore toch nog is op te rekken. De nieuwe chips kunnen 45 procent sneller worden dan de mainstream 7-nanometerchips in de huidige luxe laptops en smartphones. Nog groter is de sprong voorwaarts bij het energie-efficiëntie. de chips zijn tot driekwart zuiniger. Maar het heeft voorlopig nog geen zin om de aanschaf van deze elektronica uit te stellen. Het kan nog wel enkele jaren duren voordat de 2-nanometerchips massaal uit de fabriek rollen.
New York
IBM gaat de chips overigens niet zelf maken. De productie pleegt aan Samsung te worden uitbesteed. IBM’s r&d-centrum in Albany (New York) ligt aan de basis van deze ontwikkeling. IBM werkt behalve met Samsung ook met Intel samen.
Onderzoekers van IBM liepen ook voorop met 7-nanometerchips in 2015 en 5-nanometerchips in 2017. Technisch is IBM thans in staat om vijftig miljard transistors te plaatsen op een chip ter grootte van een vingernagel (150 vierkante millimeter). Dit betekent 333 miljoen transistors per vierkante millimeter. Het Taiwanese chipfabrikant TSMC kan bij haar 3-nanometerchips ongeveer 292 miljoen transistors op zo’n oppervlakte zetten.
Om de chips op grote schaal te kunnen vervaardigen zijn machines nodig die werken met extreem ultraviolet licht. ASML uit Veldhoven is de enige fabrikant die dit soort machines kan maken.