‘Er zit nu eenmaal flinke vertraging tussen het moment van ontwikkeling van een technologie en het moment waarop de chips van de band rollen’, zegt Whitehurst tegen de BBC. ‘Je bent helaas zo een paar jaar verder voordat voldoende extra capaciteit operationeel is om het chiptekort te verhelpen.’ Onder meer fabrikanten van auto’s, gameconsoles en tv’s ondervinden veel last van wat inmiddels ‘chipageddon’ wordt genoemd.
Voormalig Red Hat-ceo en huidig IBM-bestuursvoorzitter Whitehurst vertelt dat IBM in de tussentijd naar alternatieven zoekt, zoals hergebruik en verlengd gebruik van bepaalde technologie. Ook wil het concern versneld investeren in nieuwe productielijnen. IBM geeft zijn chiptechnologie in licentie aan ‘s werelds grootste chipfabrikanten, zoals Intel, Samsung en Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC).
Conservatief scenario
Met een geschatte herstelperiode van twee jaar schetst Whitehurst een van de conservatiefste scenario’s voor de chipmarkt. ‘s Werelds grootste oem-chipfabrikant TMSC verwacht dat het tekort aanhoudt tot ver in 2022. Het eveneens Taiwanese Foxconn en het Duitse Continental gaan er ook van uit dat het nog lang duurt.
Bij het Nederlandse NXP Semiconductors zijn ze iets optimistischer. Ceo Kurt Sievers verwacht dat het tekort aan chips voortduurt tot het einde van dit jaar. Inspanningen om de kloof tussen vraag en aanbod te dichten, leiden niet tot verbetering, zei hij in april tijdens een toelichting op de jaarcijfers. Ook bij Cisco houden ze het op eind dit jaar, schrijft de BBC.
Vandaag maakte het Koreaanse Samsung bekend zijn investering in niet-geheugenchips stevig op te vijzelen, van 96 miljard naar 130 miljard euro in de komende zeven jaar. Het in 2019 aangekondigde investeringsprogramma krijgt daarmee een extra boost om concurrenten naar de kroon te steken.