Hoe evoluerend (én beschermd) naar Industrie 4.0?

Na jarenlange ontwikkeling in de industriesector betreden we het tijdperk van de Industrie 4.0. Binnen deze industriële revolutie laten productieprocessen zich kenmerken door innovaties die verband houden met het internet of things (iot) en digitale technologieën, zoals cobotics, augmented reality, 3d-printing en artificiële intelligentie (ai), om gegevens afkomstig van big data en digital mockup te gebruiken.

Het gevolg van die revolutie is de onderlinge koppeling van omgevingen op basis van ot (operational technologies)-componenten, in tegenstelling tot it (information technology)-componenten. Maar zo’n wijziging brengt ook de nood aan specifieke beschermingsmaatregelen met zich mee, aangezien die ot-omgevingen het doelwit zijn van tal van cyberaanvallen.
Waarom? Wat is de impact op de business? Hoe kan je hierop anticiperen en jouw productieketens beveiligen? Zal de komst van nieuwe technologie (ai, 5G) in deze sector het risico op bedreigingen versnellen?

Naar een industrie 4.0

“Systemen die in de industriesector draaien, zijn meestal gebaseerd op oude technologie”

Binnen Industrie 4.0 zijn ot-omgevingen efficiënt te sturen met behulp van analytics en ai. Dat is een van de belangrijkste redenen voor de verschuiving naar Industrie 4.0. Dankzij die technologieën kan een fabriek op een veel dynamischere manier zijn productie aanpassen aan de marktomstandigheden, en dat zonder menselijke tussenkomst.
Die aanpassing zal nog sneller kunnen gaan met de komst van 5G en het zogenaamde iiot (industrial internet of things). Maar die evolutie brengt ook tal van bedreigingen met zich mee: het aanvalsgebied wordt groter en de toegevoegde componenten zijn kwetsbaarder dan de meer traditionele componenten.
Fabrieken staan dus voor een dubbele complexe uitdaging. Ze moeten omgevingen met elkaar verbinden om een flexibele productie te generen en dus een antwoord te bieden op zakelijke uitdagingen, maar mogen daarbij geen nieuwe risico’s introduceren.

Verouderd

Systemen die in de industriesector draaien, zijn meestal gebaseerd op oude technologie die bij hun ontwerp geen cyberbeveiliging hebben ingebouwd. Bovendien zijn de netwerken vaak verouderd en communiceren ze weinig onderling. Daarbij komen nog specifieke protocollen die de systemen veel kwetsbaarder maken. Heel vaak worden die systemen gebruikt om productieketens en kritieke omgevingen (waterbehandelingssysteem, elektriciteitsdistributie, nucleair systeem) aan te sturen, die niet zijn te stoppen zonder grote gevolgen voor de business. Daardoor gebeuren er zelden updates, ook niet wanneer de cyberrisico’s en de kwetsbaarheden bekend zijn.

Elf miljoen dollar losgeld

“Recenter vroeg het Franse lingeriemerk Lise Charmel om bescherming tegen schuldeisers nadat ransomware het productiesysteem enkele weken had geblokkeerd”

Om te begrijpen met welk type aanvallen fabrieken te maken krijgen, een paar voorbeelden.
In 2017 werd malware, Triton, ontdekt in een Saoedische petrochemische fabriek. Hackers hadden de volledige controle van het systeem overgenomen. Zo’n virus had beveiligingssystemen kunnen deactiveren en een industriële ramp kunnen veroorzaken. De aanval werd verijdeld.
In april 2020 vielen hackers met Ragnar Locker-ransomware het bedrijf Energias du Portugal aan (en vroegen elf miljoen dollar losgeld). Eind september 2020 deden ze hetzelfde bij de Franse rederij CMA CGM met grote verliezen op het vlak van imago en productie.
In de afgelopen maanden en weken lijken de aanvallen elkaar sneller op te volgen en richten ze zich ook op bedrijven als Sierra Wireless en Honeywell.
Voor een fabriek is het belangrijk dat de productie niet wordt geblokkeerd of stilgelegd. Dat heeft dramatische gevolgen voor de omzet. Bij het Franse Saint Gobain bedroeg de geraamde schade 250 miljoen euro. En nog recenter vroeg het Franse lingeriemerk Lise Charmel om bescherming tegen schuldeisers nadat ransomware het productiesysteem enkele weken had geblokkeerd.

Uw netwerk openstellen voor partners, een reële bedreiging

Er is nog een uitdaging die moet worden aangepakt: de verbinding van partners met industriële omgevingen. Om een update te doen of een storing te verhelpen, gebruiken beheerders van industriële systemen vaak een usb-stick, smartphone of verbinding op afstand.
Dit soort zeer gangbare praktijken vormen een buitengewoon groot risico voor het bedrijf. Door verbinding te maken via vpn, bijvoorbeeld met de ot-omgeving, is een bedrijf namelijk kwetsbaar voor een rebound (al dan niet vrijwillig).
Dankzij microsegmentatie kan deze aanvalsvector worden vermeden door de externe verbinding te beperken tot die ene machine waarop de technicus moet ingrijpen. Op dezelfde manier is ook het gebruik van usb-sticks – want een zeer groot risico voor het uploaden van virussen – te vermijden.
Al die uitdagingen zijn gemeengoed geworden in zogenaamde ‘klassieke’ industriële omgevingen, maar ze bedreigen ook andere omgevingen zoals de distributie van elektriciteit, water en gas. Ook zorginstellingen waren de afgelopen weken onderhevig aan cyberaanvallen met een sterke toename in die sector. Farmaceutische productieketens zouden ook een doelwit kunnen zijn, bijvoorbeeld met een aanval gericht op het veranderen van de samenstelling van een Covid-19-vaccin, waarvan de gevolgen zich makkelijk laten raden.

Er bestaan doeltreffende oplossingen om het gebied van een aanval te verkleinen, end-to-end-communicatie te versleutelen en vooral om een component die verdacht gedrag vertoont dynamisch te isoleren. Die zullen helpen om onmiddellijk de grootste risico’s in te dammen en de verschuiving naar de Industrie 4.0 te bevorderen.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet künstliche Intelligenz und maschinelles Lernen, um Spam zu reduzieren. Erfahren Sie, wie Ihre Kommentardaten verarbeitet werden.

Ähnliche Beiträge

Große Sicherheitslücke in der beliebten 3CX-Desktop-App entdeckt, ausführliche Erklärung und Zusammenfassung.

In diesem Blogbeitrag wird eine Sicherheitslücke besprochen, die in der beliebten 3CX-Desktop-App entdeckt wurde, einer Software, die von vielen großen Unternehmen weltweit verwendet wird. Der Blog-Beitrag beginnt damit, die offizielle 3CX-Desktop-App zu beschreiben und wie sie als Ersatz für herkömmliche Geschäftstelefonleitungen verwendet wird. Anschließend wird auf die Entdeckung unerwarteter bösartiger Aktivitäten eingegangen, die von der 3CX-Desktop-App durch Sicherheitsanalysten von CrowdStrike stammen. Die Reaktion des Unternehmens auf die Entdeckung wird kritisiert und auf den Mangel an Vorbereitung vieler großer Unternehmen auf Malware-Angriffe hingewiesen. Der Blogbeitrag geht weiter mit einer technischen Erläuterung, wie die Sicherheitslücke funktioniert, einschließlich der Präsenz von bösartigen DLL-Dateien und der Verschlüsselung von bösartigen Nutzlasten. Die Schwere der Sicherheitslücke wird betont, da sie Hunderte oder sogar Tausende von Unternehmen betreffen kann, die die 3CX-Desktop-App verwenden.

Weiterlesen

Autodiefstal met USB-kabels

In deze blog bespreken we de ontwikkelingen op het gebied van autodiefstal met USB-kabels. We leggen uit hoe autodieven met deze methode te werk gaan en hoe fabrikanten proberen dit probleem aan te pakken. We bespreken enkele mogelijke oplossingen, waaronder software-updates en fysieke beveiligingsmaatregelen, om deze vorm van autodiefstal te voorkomen.

Weiterlesen

Hackers nemen Iraanse televisie over

Hackers hebben onlangs Iraanse live televisie overgenomen en kijkers aangespoord om geld van hun bankrekeningen op te nemen om de valuta van het land te ontwrichten. De hackers roepen op tot opstand tegen de regering.

Weiterlesen
Sie sind auf dem neuesten Stand, das war die letzte Nachricht.
  • Schlagwörter

  • Kategorien

  • Archive

  • Skip to content