Gemeenten massaal in de fout met nepaccounts

Nederlandse gemeenten blijken op grote schaal burgers op sociale media te volgen ter voorbereiding op ongeregeldheden. Een op de zes lokale overheden doet dat via nepaccounts wat tegen de regels ingaat.
Dit komt naar voren uit een onderzoek van de NHL Stenden Hogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen waarover de Volkskrant bericht. Opdrachtgever was het onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap. Ongeveer de helft van de Nederlandse gemeenten zijn in het onderzoek betrokken.

Overigens weet meer dan de helft van de gemeenteambtenaren niet dat ze bijvoorbeeld geen Facebookgroepen en Twitteraccounts via nepaccounts mogen volgen. Alleen politie en inlichtingendiensten is dat onder strikte voorwaarden toegestaan.

Ook aan het opslaan van persoonlijke gegevens kunnen betrokken gemeenten hun vingers snijden. Volgens de onderzoekers slaan zeker 23 gemeenten deze aldus vergaarde data geautomatiseerd op in dossiers. Daarmee lopen ze het risico van privacyschending. Verder moet bij online monitoring altijd een functionaris gegevensbescherming zijn betrokken. Een derde van de gemeenten heeft dat verzuimd. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) onthoudt zich voorlopig van commentaar.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet künstliche Intelligenz und maschinelles Lernen, um Spam zu reduzieren. Erfahren Sie, wie Ihre Kommentardaten verarbeitet werden.

Ähnliche Beiträge

Advies: wacht met 3,5 GHz tot Inmarsat weg is

Het duurt waarschijnlijk tot eind 2023 voordat de 3,5-GHz-frequentieband beschikbaar komt voor openbare mobiele-communicatiediensten. Er is weliswaar veel vraag naar extra frequentieruimte, maar op de daarvoor afgesproken 3,5-GHz-band kan dat storen met noodoproepen van de lucht- en zeevaart. Het ministerie krijgt het advies te wachten totdat satellietbedrijf Inmarsat is verhuisd van het Friese Burum naar Griekenland.

Weiterlesen

I-strategie Rijk eindelijk naar Tweede Kamer

De I-strategie Rijk 2021-2025 is gereed en ligt op 6 september op de burelen van de Tweede Kamer. In het document staan de toekomstplannen voor ict en informatisering binnen de overheid. Het document had al voor het reces aangeboden moeten worden.

Weiterlesen

Scholen steken maar 5 procent van ict-geld in security

Onderwijsbestuurders halen een dikke onvoldoende als het aankomt op het inschatten van cyberrisico’s. Terwijl instellingen steeds vaker onder vuur liggen, wordt de dreiging van online aanvallen ernstig onderschat. Onderwijsinstellingen reserveren gemiddeld 5 procent van hun ict-budget aan beveiliging terwijl in het bedrijfsleven een kwart de norm zou zijn.

Weiterlesen
Sie sind auf dem neuesten Stand, das war die letzte Nachricht.
  • Schlagwörter

  • Kategorien

  • Archive

  • Skip to content