‘Geef broncodes overheidssoftware vrij’

Data die door de overheid zijn verzameld en beheerd, dienen toegankelijk te zijn voor andere overheden en burgers. Ook broncodes die met publieke middelen zijn ontwikkeld, moeten voor iedereen beschikbaar zijn.

Daarvoor pleit De Publieke Zaak, een platform gericht op maatschappelijke vernieuwing onder voorzitterschap van Mickey Huibregtsen. Het rapport ’Meer Wel. Over Nieuwe Structuren in de 21ste Eeuw’ bevat 150 inzichten en ideeën van meer dan 150 Nederlanders. Doel is een open discussie over de toekomstige inrichting van Nederland aan te zwengelen. Zestien teams droegen bij tot het uitgebreide discussiestuk.

Open tenzij

“Het is zaak broncodes van overheidssoftware zoveel mogelijk vrij te geven via een opensourcelicentie”

Het Team Digitale Zaak, onder leiding van Marleen Stikker, Farid Tabarki en Sander van der Waal, vindt dat data en broncodes beter toegankelijk moeten worden. Dit kan door te werken vanuit het principe ‘open tenzij’. Het is zaak broncodes van overheidssoftware zoveel mogelijk vrij te geven via een opensourcelicentie. Daarnaast dient de ontsluiting van openbare registers te worden versneld. Het handelsregister moet als open data beschikbaar komen.
Uitgangspunt is dat software dat met publiek geld tot stand is gekomen, waar mogelijk  aan de samenleving wordt teruggegeven. Door opensource te werken, is democratische ‘accountability’ mogelijk. Bovendien wordt het voor belangenorganisaties gemakkelijker om te controleren hoe publieke software functioneert en of die eerlijk is. Denk ook aan het transparant maken van geautomatiseerde beslissingen. Derde uitgangspunt is dat opensourcesoftware en open data kosten besparen en samenwerking simuleren.
Voorgesteld wordt om open technologie een voorwaarde te maken in aanbestedingsprocedures.

Ruim baan

Het Team Digitale Zaak constateert een verschuiving in het denken over internet. Vanaf de jaren negentig was het gebruikelijk om internet zo min mogelijk te reguleren. Doel was innovatie ruim baan te geven. Inmiddels vragen verlies van zeggenschap over kritieke infrastructuren en aantasting van grondrechten om actieve regulering. Nieuwe wetten zijn op komst die gebruik van data en algoritmen begrenzen. Europa loopt daarin voorop.
Hard- en software behoren inmiddels tot de basis van ons leven. Daarom moet er net zoals dat voor eten of de financiële markt geldt, een Autoriteit Digitale Producten komen. Zo’n zelfstandig bestuursorgaan met wettelijke taken en bevoegdheden kan ook proactief ingrijpen bij voor de samenleving onwenselijke ontwikkelingen. Verder is een centraal meldpunt nodig om de digitale weerbaarheid van Nederland te vergroten. Bij de ontwikkeling van zo’n clearinghouse kunnen clubs als de AMS-IX of NBIP (internetproviders) worden betrokken.
In eigen land moet de digitale zaak nadrukkelijk op de politieke agenda komen. Vrijwel elk ministerie zou een digitale transitie moeten ondergaan. Daarbij worden alle beleidsterreinen beoordeeld op hun digitale mogelijkheden voor ontwikkeling of verbetering. Het rapport doet hiertoe tal van suggesties.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet künstliche Intelligenz und maschinelles Lernen, um Spam zu reduzieren. Erfahren Sie, wie Ihre Kommentardaten verarbeitet werden.

Ähnliche Beiträge

Hoe automatisering businessprocessen slimmer maakt

Toen computers nog zo groot waren als huiskamers en bediend werden door wetenschappers in witte laboratoriumjassen, voorspelden futuristen dat onze wereld zó geautomatiseerd zou worden dat de mens bevrijd zou zijn van de sleur van kantoor- en handenarbeid. Dat is nog niet aan de orde, maar we gaan wel een nieuw tijdperk van automatisering tegemoet, en niet alleen op de fabrieksvloer.

Weiterlesen

WBSO: 1 op de 6 r&d-projecten gericht op software

De meeste bedrijven die belastingaftrek krijgen via de innovatieregeling Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk (WBSO), houden zich bezig met ict. Softwareontwikkeling staat daarbij bovenaan. 5.650 bedrijven deden daarvoor een WBSO-aanvraag. Ze sleepten daarmee 319 miljoen euro in 2020 aan belastingvoordeel binnen.

Weiterlesen

Defensie moet it-opdrachten beter doordenken

De Defensie-top moet bij de vernieuwing van de it-infrastructuur waarmee 1,3 miljard euro is gemoeid, niet al te lichtvaardig opdrachten geven. Voordat orders worden verstrekt, moet de krijgsmacht eerst goed nadenken over de consequenties.

Weiterlesen

Codeplatform Gitlab neemt Unreview over

Het van oorsprong Nederlandse Gitlab heeft Unreview ingelijfd. Unreview is een op machine learning gebaseerde oplossing om ontwikkelaars automatisch in contact te brengen met de beste reviewers voor hun code.

Weiterlesen
Sie sind auf dem neuesten Stand, das war die letzte Nachricht.
  • Schlagwörter

  • Kategorien

  • Archive

  • Skip to content