EU-hof geeft regulatoren macht tegen tech-reuzen

Nationale datawaakhonden mogen technologiebedrijven vervolgen, zelfs als ze niet hun belangrijkste regelgever zijn. Dat heeft het Europese Hof van Justitie beslist. Voor bedrijven uit Silicon Valley, zoals Facebook, is dat een tegenvaller.

Het Europese Hof van Justitie deed een uitspraak hierover omdat een Belgische rechtbank zijn advies had gevraagd in een zaak tegen Facebook. In die zaak (over de rechtsgeldigheid van cookies die zijn opgeslagen in sociale plug-ins, ook al hebben gebruikers geen Facebook-account) had Facebook opgeworpen dat de Belgische datatoezichthouder niet bevoegd is om over hen te oordelen.
Dat ziet het Hof echter anders. ‘Onder bepaalde voorwaarden kan een nationale toezichthoudende autoriteit haar bevoegdheid uitoefenen om een vermeende inbreuk op de GDPR voor een rechterlijke instantie van een lidstaat te brengen, ook al is die autoriteit niet de belangrijkste toezichthoudende autoriteit met betrekking tot die verwerking’, zo klinkt het.

Door de uitspraak van het Europese Hof zullen de verschillende nationale privacy- en data-agentschappen allicht sneller geneigd zijn om achter bedrijven als Google, Twitter en Facebook aan te gaan. Die hebben momenteel allemaal hun Europees hoofdkwartier in Ierland en het is dus aan de Ierse waakhond om hen in het gareel te houden. Die waakhond heeft echter geen al te beste reputatie bij andere landen, omdat deze te veel tijd zou nemen om over zaken te beslissen en te weinig zijn tanden laat zien. Het is een beschuldiging die Ierland trouwens formeel afwijst. Volgens de Ieren moet het extra zorgvuldig omgaan met machtige en goed gefinancierde tech-reuzen.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet künstliche Intelligenz und maschinelles Lernen, um Spam zu reduzieren. Erfahren Sie, wie Ihre Kommentardaten verarbeitet werden.

Ähnliche Beiträge

Advies: wacht met 3,5 GHz tot Inmarsat weg is

Het duurt waarschijnlijk tot eind 2023 voordat de 3,5-GHz-frequentieband beschikbaar komt voor openbare mobiele-communicatiediensten. Er is weliswaar veel vraag naar extra frequentieruimte, maar op de daarvoor afgesproken 3,5-GHz-band kan dat storen met noodoproepen van de lucht- en zeevaart. Het ministerie krijgt het advies te wachten totdat satellietbedrijf Inmarsat is verhuisd van het Friese Burum naar Griekenland.

Weiterlesen

I-strategie Rijk eindelijk naar Tweede Kamer

De I-strategie Rijk 2021-2025 is gereed en ligt op 6 september op de burelen van de Tweede Kamer. In het document staan de toekomstplannen voor ict en informatisering binnen de overheid. Het document had al voor het reces aangeboden moeten worden.

Weiterlesen

Scholen steken maar 5 procent van ict-geld in security

Onderwijsbestuurders halen een dikke onvoldoende als het aankomt op het inschatten van cyberrisico’s. Terwijl instellingen steeds vaker onder vuur liggen, wordt de dreiging van online aanvallen ernstig onderschat. Onderwijsinstellingen reserveren gemiddeld 5 procent van hun ict-budget aan beveiliging terwijl in het bedrijfsleven een kwart de norm zou zijn.

Weiterlesen
Sie sind auf dem neuesten Stand, das war die letzte Nachricht.
  • Schlagwörter

  • Kategorien

  • Archive

  • Skip to content