‘Accelerating the 5G Industrial Revolution: State of 5G and edge in industrial operations’, aldus de titel van het rapport van het Capgemini Research Institute. Het geeft toe dat de adoptie van 5G in de industriesector zich nog steeds in de idee- en planningsfase bevindt, met slechts dertig procent van de industriële organisaties die de pilotfase of verder hebben bereikt. Veertig procent van de ondervraagde industriële organisaties verwacht 5G binnen twee jaar op grote schaal op één locatie uit te rollen. De ervaring van early adopters zou anderen echter kunnen overhalen om ook de stap te zetten. Zestig procent van hen zegt dat 5G heeft geholpen om een hogere operationele efficiëntie te realiseren, terwijl 43 procent stelt dat ze een grotere flexibiliteit hebben ervaren.
Uit het onderzoek blijkt dat industriebedrijven optimistisch zijn dat 5G inkomsten zal genereren door de introductie van nieuwe producten, diensten en bedrijfsmodellen mogelijk te maken. Zo is de helft van de industriële organisaties van plan 5G te gebruiken om nieuwe producten aan te bieden. En zestig procent is van plan om nieuwe diensten aan te bieden die mogelijk worden gemaakt door 5G. Bovendien zijn industriebedrijven zich bewust van de rol van edge computing in hun 5G-initiatieven en beschouwen ze dit als essentieel voor het realiseren van het volledige potentieel van 5G.
Bijna twee derde van de organisaties is van plan om binnen drie jaar op 5G gebaseerde edge computing-diensten in te voeren, gedreven door de verhoogde prestaties, betrouwbaarheid, gegevensbeveiliging en privacy die het biedt. Meer dan een derde van de ondervraagde organisaties geeft de voorkeur aan de implementatie van private 5G-netwerken, waarbij de interesse in private 5G-netwerken wordt aangevoerd door de halfgeleider- en hightechsector (vijftig procent), gevolgd door lucht- en ruimtevaart en defensie (46).
Uitdagingen
Er liggen ook uitdagingen op het bord. In de integratie van 5G met bestaande netwerken en it-systemen merken organisaties dat het gebrek aan gestandaardiseerde, interoperabele oplossingen resulteert in meer tijd voor assemblage en testen. Ook het definiëren van 5G-use-cases en het inschatten van hun rendement op investeringen, vooral in industriële omgevingen, is niet altijd evident. Zeker niet als een rendement moet worden afgezet tegen bestaande opties zoals bekabelde verbindingen en de kosten van het vervangen van kabels.
Ook het managen van de cybersecurity brengt uitdagingen mee. Zeventig procent van de ondervraagde industriebedrijven beschouwt het beheer van cybersecurity als een belangrijke uitdaging in verband met 5G-implementaties. Tot slot beschouwt eenzelfde percentage van de industriële organisaties het identificeren, contracteren en managen van meerdere leveranciers als een belangrijke barrière.