Afgelopen kwartaal werd voor 8,3 miljard euro aan orders binnengesleept, waaronder 4,9 miljard euro voor EUV-systemen. Dat was een recordinstroom. De totale orderportefeuille komt daardoor op 17,5 miljard euro.
Nigel van Putten, analist van zakenbank Kempen houdt rekening met de mogelijkheid dat sommige klanten waaronder Intel en Micron nu alvast orders plaatsen wetende dat de uitlevering over meerdere jaren wordt uitgesmeerd.
De netto-omzet over het tweede kwartaal kwam uit op vier miljard euro. De bruto-winstmarge bedroeg 50,9 procent, een stuk boven de verwachtingen. Dat kwam vooral door hogere inkomsten uit de verkoop van software-upgrades. Met deze software kunnen klanten hun capaciteit snel vergroten, iets wat bij de huidige schaarste aan chips goed van pas komt.
Legacy nodes
Overigens beperkt de enorme vraag zich niet alleen tot geavanceerde ‘nodes’, maar ook ‘legacy nodes’ en ‘volwassen nodes’ in zowel ‘logic’ als ‘memory’ zijn sterk in trek. ASML-topman Peter Wennink zegt alle zeilen bij te zetten. Hij verwacht dat de netto-omzetgroei dit jaar op 35 procent uitkomt, terwijl de verwachte brutomarge tussen 51 procent en 52 procent in komt te liggen.
Voor het derde kwartaal wordt een netto-omzet van 5,2 miljard á 5,4 miljard euro verwacht. De kosten voor onderzoek en ontwikkeling zullen rond de 645 miljoen euro uitkomen.
Bij de EUV-systemen werd onlangs het eerste Twinscan NXE:3600F systeem verscheept. Dit systeem biedt een productiviteitsverbetering van 15 procent tot 20 procent vergeleken met zijn voorganger. ASML lapt ook oudere systemen op, wat de circulaire economie ten goede komt. Onlangs werd de honderdste Twinscan opgeknapt.