Parijs neemt met eigen cloudstrategie afstand van EU

Frankrijk wil een eigen cloudstrategie ontwikkelen waarbij wél gebruik wordt gemaakt van Amerikaanse technologie. Daarentegen laat Parijs bepaalde gevoelige data veilig op servers opslaan op Frans grondgebied. Ook de verwerking van die data moet in handen van Franse of in elk geval Europese bedrijven komen. Als deze nationale spelers licenties nemen op de cloudtechnologie van Microsoft en Google, zijn ze technisch up-to-date.

De Franse minister van Financiën, Bruno le Maire, heeft dit plan gisteren gelanceerd. De bewindsman denkt aan een Frans-Amerikaanse industriële alliantie waarbij data volledig buiten de juridische greep van de VS blijven. Ook Amerikaanse inlichtingen- en veiligheidsdiensten kunnen zo onmogelijk rondsnuffelen in Franse data.

Volgens Le Maire is in de jaren zestig eerder zo’n soort samenwerking opgezet op gebied van kerncentrales. Frankrijk werkte bij civiele kernenergie met Amerikaanse licenties. De minister wil een betrouwbaar alternatief voor cloud computing ontwikkelen. Bedrijven ontvangen daarbij een label van betrouwbaarheid als ze aan de normen van de Franse overheid en bepaalde veiligheidseisen voldoen. OVHcloud en Outscale (Dassault), niet geheel verrassend Franse bedrijven, voldoen al aan die criteria. Dit label sluit aan op het Europese Gaia-X-project dat spelregels oplegt aan aanbieders van clouddiensten. Uit ontevredenheid over de snelheid waarmee het oorspronkelijk zelf door de Fransen geïnitieerde Gaia-X tot daden komt, heeft de regering in Parijs nu zelf een plan ontwikkeld om grip te krijgen op data. Het Franse plan is echter wel in te passen in de cloudplannen van de EU voor de volgende generatie cloud-infrastructuur.

Overigens presenteerden 27 Europese technologiebedrijven onlangs een plan voor de ontwikkeling van ‘data-soevereine diensten’. Deze zouden een alternatief moeten vormen op de clouddiensten van Amazon, Alibaba, Google en Microsoft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt artificiële intelligentie en machine learning om spam te verminderen. Bekijk hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Zo houd je overzicht bij beheren grote it-omgeving

Wanneer je een grote it-infrastructuur beheert, is overzicht houden je belangrijkste uitdaging. In zo’n grote omgeving – waarin meer dan duizend apparaten – heb je meestal meerdere monitoringservers staan die data verzamelen vanuit verschillende onderdelen van de infrastructuur. Dit leidt tot een overdosis aan alerts of verschillende monitoringsoftware.

Lees verder

Directeur DINL kraakt cybersecurity-hoogleraren

De twintig cybersecurity-hoogleraren missen een essentieel punt met hun oproep nog eens heel goed na te denken over het gebruik van de cloud-platforms van Big Tech. Onterecht zadelen ze de universiteitsbesturen op met een maatschappelijk, breder probleem. Michiel Steltman, directeur Stichting DINL (Digitale Infrastructuur Nederland), stelt dit in een reactie op de brandbrief van de wetenschappers, verenigd in de Academic Cyber Security Society (ACCSS).

Lees verder

Microsoft maakt clouddienst van Windows

Op zijn Inspire-evenement heeft Microsoft Windows 365 aangekondigd. Met deze nieuwe clouddienst wordt het mogelijk om Windows 10 en 11 op pc’s en tablets te draaien, ook al hebben deze Linux, Android of iOS als besturingssysteem.

Lees verder

Backup-as-a-service is sleutel tot zakelijk succes

Coronacrisis of niet, bedrijven blijven op zoek naar mogelijkheden om hun internationale aanwezigheid uit te breiden. Maar omdat de pandemie veel bedrijven dwingt elk dubbeltje om te draaien, aarzelen ze om de stap in het diepe te wagen en nieuwe regio’s te betreden.

Lees verder
U bent helemaal bij, dit was het laatste bericht.
  • Tags

  • Categorieën

  • Archieven

  • Naar de inhoud springen