Na overstap naar cloud ontvouwt zich nieuw speelveld

Overstappen naar de cloud is meer dan even de spullen oppakken en verhuizen. Het speelveld in de cloud is anders dan in de serverruimte op locatie (on-premise). Dit betekent dat u met nieuwe factoren rekening moet houden. Maar óók dat sommige pijnpunten van on-premise geen rol meer spelen.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Bij een overstap naar de cloud is het belangrijk om goed na te denken over de volgorde waarin u applicaties naar de cloud brengt. Als u dit slim aanpakt, leert u gaandeweg het speelveld in te richten en de lijnen uit te zetten zonder dat uw bedrijfscontinuïteit in gevaar komt.Als u simpelweg uw huidige on-premise omgeving kopieert naar de cloud, zal de overstap meevallen. Anders wordt het als u van scratch af aan een totaal nieuwe omgeving opzet in de cloud. U behoudt in dat geval uw on-premise omgeving, en bouwt stuk voor stuk de onderdelen om naar equivalenten in de cloud. U gaat tegen inrichtingsvraagstukken aanlopen waar u goed over na moet denken.

Een paar regels code

“Zijn er kaders nodig in de cloud, of laat u uw ontwikkelaars naar hartenlust uw bedrijfscreditcard opbranden?”

Een voorbeeld is de aanschaf van een saas-oplossing die uw oude crm vervangt. Cloud-aanbieders bieden allerlei diensten die u naar gebruik kunt afnemen en betalen. Het uitrollen van deze diensten is met een paar regels code gerealiseerd. Waar u vroeger een ruimte had met draaiende servers, backup-tapes en batterijen voor de noodstroom, is dit nu allemaal verdwenen. Waar vroeger het speelveld min of meer te vinden was in een ruimte van vier bij vier, is het nieuwe speelveld ongelimiteerd. Voor de aanschaf van nieuwe serverruimte hoeft u geen investeringsvoorstel meer in drievoud in te leveren bij de hoogste baas, het is simpelweg met een druk op de knop geregeld en wordt naar gebruik betaalt.
Het is de vraag of u deze ruimte onbeperkt wilt aanbieden aan uw ontwikkelteam. Zijn er kaders nodig in de cloud, of laat u uw ontwikkelaars naar hartenlust uw bedrijfscreditcard opbranden? Ontwikkelaars willen graag de ruimte hebben om diensten te kunnen uitrollen met bijbehorende accounts zonder alles aan te hoeven vragen. Tegelijkertijd wilt u de kosten niet uit de hand laten lopen en wil niemand dat de beveiliging van uw gegevens te wensen overlaat.

Overstappen naar de cloud heeft niet alleen impact op it

Het is goed te beseffen dat de rolverdeling binnen en tussen uw ontwikkelteams verandert door de introductie van de cloud. De transitie naar de cloud is daarmee ook een organisatieverandering geworden waarbij u rollen en verantwoordelijkheden opnieuw moet definiëren. Het moderne ontwikkelwerk is – ten opzichte van het traditionele ontwikkelwerk – uitgebreid met een aantal nieuwe kennisgebieden. Kennisgebieden zoals beveiliging, netwerkvraagstukken, kosten en nieuwe mogelijkheden. Voor een aantal collega’s een ware verademing, voor anderen een gebied waar ze liever bij wegblijven. Het is aan u de taak om te zorgen voor een duidelijk speelveld waarop het nieuwe spel is te spelen.
Nu zelfs een harde schijf niets meer is dan een regel code, is een goede scheidsrechter geen overbodige luxe. Iemand die het spel vloeiend laat verlopen, maar ook optreedt als er een overtreding plaatsvindt. De cloud biedt hiervoor de mogelijkheden. Maak hier gebruik van. Voeg de juiste spelers aan uw team. Dit werkt prettig, zowel voor de ontwikkelaar als voor uw nachtrust.

Drie tips om de overstap in goede banen te leiden

“U bent niet de eerste die een overstap naar de cloud maakt”

Het goede nieuws is: u bent niet de eerste die een overstap naar de cloud maakt. Dankzij alle organisaties die u voorgingen is duidelijk geworden welke aanpak u hierin wel, en juist niet moet kiezen. De belangrijkste lessen zijn::

  • Begin met het overzetten van eenvoudige applicaties

De overstap naar Office 365 bijvoorbeeld heeft relatief weinig impact op uw organisatie, maar laat uw medewerkers wel alvast kennismaken met de mogelijkheden die de cloud biedt, bijvoorbeeld op het gebied van samenwerken.

  • Migreer daarna uw data warehouse naar de cloud

Business intelligence (bi) is de ideale opvolger om over te zetten naar de cloud. Bi en data-warehousing zijn een laagrisico maar hoogwaardig voor uw bedrijfsprocessen. Bovendien passen de kenmerken van data-warehousing perfect bij de cloud-infrastructuur. Data-warehousing heeft over het algemeen namelijk veel opslag nodig en verlangt periodieke in plaats van continue computerkracht (piekbelasting). Aangezien u bij de cloud voor gebruik betaalt, is dit een perfecte casus om de eerste echte stappen te zetten naar de cloud.

  • Migreer de kernapplicaties (erp, wms, tns, etc.)

U zult in stap één en twee veel kennis opdoen van de mogelijkheden van de cloud en de bijbehorende kostenstructuur, zonder dat u direct uw kritieke bedrijfsprocessen hoeft over te zetten naar de cloud. Met de opgedane kennis kunt u daarna goed overwogen keuzes maken voor de kritieke bedrijfsprocessen. Inclusief het aanbrengen van de lijnen en de juiste inrichting van de belangrijkste spelers op dit speelveld.

Wilt u een goeie cloud oplossing voor uw bedrijf?

Onze cloud-specialisten van EasyComp Host zitten voor u klaar, kijk op EasyCompHost.nl.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt artificiële intelligentie en machine learning om spam te verminderen. Bekijk hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Slimmer datagebruik leidt tot forse efficiency

Bedrijven kunnen zeker tien procent efficiënter werken door slimmer gebruik te maken van de aanwezige informatie in digitale bedrijfsprocessen. ‘Er zit nog veel onbenut potentieel in de informatie uit de systemen’, zegt Remco Dijkman, professor in Information Systems aan de TU Eindhoven. Hij noemt het percentage een voorzichtige inschatting.

Lees verder

Ai invoeren begint bij het stellen van ethische vragen

In de tijd dat ai nog het onderzoeksterrein van vooral wetenschappers was, bleef het risico ervan beperkt. Maar de verdere ontwikkeling van ai en het groeiende aanwezigheid ervan in bedrijfsleven en maatschappij heeft de impact vele malen groter gemaakt. Fouten, verkeerde interpretaties en bevooroordeelde resultaten liggen op de loer. Verantwoord gebruik van ai zou daarom het uitgangspunt moeten zijn voor elke organisatie die ai holistisch aanpakt.

Lees verder

Maak het verschil met duurzame data

We kunnen niet meer voorbijgaan aan de invloed van de mensheid op de aarde. Biologen zoals Sir David Attenborough luiden de noodklok en roepen op het milieu te beschermen voordat het te laat is. Daarvoor zullen we met oude gewoontes moeten breken. Voor consumenten zijn er talloze milieu-adviezen beschikbaar, zoals het vermijden van plastic voor eenmalig gebruik. Voor bedrijven klinkt een heel ander verhaal.

Lees verder
U bent helemaal bij, dit was het laatste bericht.
  • Tags

  • Categorieën

  • Archieven

  • Naar de inhoud springen