IBM komt als eerste met supersnelle 2-nanometerchip

IBM is erin geslaagd de technologie te ontwikkelen die nodig is voor 2-nanometerchips. Amerikaanse onderzoekers toonden afgelopen donderdag de meest elementaire bouwsteen van de eerstvolgende generatie computerchips: een piepkleine transistor die fungeert als een elektrische aan-uit-schakeling voor de vorming van eentjes en nulletjes. Door deze schakelingen uiterst compact te maken, wordt nog meer snelheid bereikt, terwijl efficiënter met stroom wordt omgesprongen.

 

Volgens Dario Gil, directeur van IBM Research, is het probleem overwonnen dat bij een dergelijke miniaturisatie elektronen wegvloeien als de schakelingen uitstaan. Door flinterdunne vellen isolatiemateriaal van slechts enkele nanometers dik te draperen zijn de lekken te stoppen. 

De doorbraak betekent dat de Wet van Moore toch nog is op te rekken. De nieuwe chips kunnen 45 procent sneller worden dan de mainstream 7-nanometerchips in de huidige luxe laptops en smartphones. Nog groter is de sprong voorwaarts bij het energie-efficiëntie. de chips zijn tot driekwart zuiniger. Maar het heeft voorlopig nog geen zin om de aanschaf van deze elektronica uit te stellen. Het kan nog wel enkele jaren duren voordat de 2-nanometerchips massaal uit de fabriek rollen. 

New York

IBM gaat de chips overigens niet zelf maken. De productie pleegt aan Samsung te worden uitbesteed. IBM’s r&d-centrum in Albany (New York) ligt aan de basis van deze ontwikkeling. IBM werkt behalve met Samsung ook met Intel samen. 

Onderzoekers van IBM liepen ook voorop met 7-nanometerchips in 2015 en 5-nanometerchips in 2017. Technisch is IBM thans in staat om vijftig miljard transistors te plaatsen op een chip ter grootte van een vingernagel (150 vierkante millimeter). Dit betekent 333 miljoen transistors per vierkante millimeter. Het Taiwanese chipfabrikant TSMC kan bij haar 3-nanometerchips ongeveer 292 miljoen transistors op zo’n oppervlakte zetten.

Om de chips op grote schaal te kunnen vervaardigen zijn machines nodig die werken met extreem ultraviolet licht. ASML uit Veldhoven is de enige fabrikant die dit soort machines kan maken. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt artificiële intelligentie en machine learning om spam te verminderen. Bekijk hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Alles wat je moet weten over het nieuwe GPT-4, Hoe Google AI en Microsoft 365 AI de toekomst van kunstmatige intelligentie vormgeven

In de wereld van Artificial Intelligence en Machine Learning was afgelopen week een historische week. Dit komt door de aankondiging van de officiële lancering van GPT-4 door Open AI. Hoewel we al toegang hadden tot deze AI via Bing, is de officiële lancering van GPT-4 iets om te vieren. In dit blog bericht gaan we dieper in op de mogelijkheden van GPT-4 en wat deze nieuwe AI zo bijzonder maakt.

Lees verder

EasyComp Host lanceert vernieuwde website met verdubbelde server capaciteit en lagere prijzen!

We zijn trots om aan te kondigen dat EasyComp Host een vernieuwde website heeft gelanceerd met nog meer krachtige hostingopties. Naast onze nieuwe website, hebben we de capaciteit van onze server rack verdubbeld en zijn we volledig in eigen beheer. Dit betekent dat we in staat zijn om onze prijzen zo laag mogelijk te houden terwijl we onze klanten blijven voorzien van de beste service. Daardoor zijn we in staat tot 5x meer te kunnen aanbieden dan eerder het geval was en dat alles voor een zeeuws prijsje!

Lees verder

Hoe automatisering businessprocessen slimmer maakt

Toen computers nog zo groot waren als huiskamers en bediend werden door wetenschappers in witte laboratoriumjassen, voorspelden futuristen dat onze wereld zó geautomatiseerd zou worden dat de mens bevrijd zou zijn van de sleur van kantoor- en handenarbeid. Dat is nog niet aan de orde, maar we gaan wel een nieuw tijdperk van automatisering tegemoet, en niet alleen op de fabrieksvloer.

Lees verder

WBSO: 1 op de 6 r&d-projecten gericht op software

De meeste bedrijven die belastingaftrek krijgen via de innovatieregeling Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk (WBSO), houden zich bezig met ict. Softwareontwikkeling staat daarbij bovenaan. 5.650 bedrijven deden daarvoor een WBSO-aanvraag. Ze sleepten daarmee 319 miljoen euro in 2020 aan belastingvoordeel binnen.

Lees verder
U bent helemaal bij, dit was het laatste bericht.
  • Tags

  • Categorieën

  • Archieven

  • Naar de inhoud springen