Skip to content

Europees modelcontract data-privacy krijgt update

Would you like to recommend this contribution? This can be done via:

De Europese Commissie (EC) heeft een nieuw modelcontract goedgekeurd dat bedrijven kunnen gebruiken voor de doorgifte van persoonsgegevens vanuit de EU naar landen daarbuiten. Dat is onder meer van belang voor bedrijven die persoonsgegevens uitwisselen met bedrijven en organisaties in de VS.

Bedrijven die nu al een modelcontract als doorgifte-instrument gebruiken, krijgen in totaal anderhalf jaar de tijd om hun huidige contracten in lijn te brengen met het nieuwe modelcontract, schrijft de Nederlandse privacywaakhond, de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), in een bericht over de goedkeuring van het modelcontract.

‘Door een modelcontract te gebruiken, kunnen bedrijven en andere organisaties persoonsgegevens van bijvoorbeeld klanten of werknemers goed beschermen. Ook al sturen ze die persoonsgegevens door naar landen waar persoonsgegevens in principe minder goed beschermd worden dan in Europa’, aldus AP.
Een contract is vereist als een bedrijf persoonsgegevens doorgeeft vanuit de EU naar zo’n land. Het nieuwe modelcontract vervangt de modelcontracten die de Europese Commissie eerder vastgesteld heeft. Door een modelcontract te gebruiken, hoeven ondernemers zo’n contract niet volledig zelf op te stellen. Andere namen die gebruikt worden voor een modelcontract zijn: standard contractual clauses – scc’s – of standaardcontractbepalingen.

‘Privacy shield EU-VS ongeldig’

Het nieuwe modelcontract is flexibeler dan de oude modelcontracten en bestrijkt meerdere situaties. In het document zijn vier verschillende modules opgenomen. Dat zijn: doorgifte van verwerkingsverantwoordelijke naar verwerkingsverantwoordelijke, doorgifte van verwerkingsverantwoordelijke naar verwerker, doorgifte van (sub)verwerker naar (sub)verwerker, doorgifte van (sub)verwerker naar verwerkingsverantwoordelijke.

Het nieuwe modelcontract houdt rekening met de uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie van juli 2020 in de zaak Schrems II. Het modelcontract bevat onder meer een overzicht van de stappen die bedrijven moeten nemen om te voldoen aan de wet na de Schrems II-uitspraak.
In die zaak verklaarde de rechter het EU-VS privacy shield (privacyschild) ongeldig, omdat de Amerikaanse overheid persoonsgegevens onvoldoende beschermt. Daardoor mogen bedrijven niet zomaar persoonsgegevens meer doorgeven vanuit de EU naar de VS.

Op tijd overstappen

Volgens het Hof kunnen modelcontracten wel een geldige grondslag bieden voor doorgifte van gegevens naar landen buiten de EU. Maar alleen als in de praktijk een gelijkwaardig beschermingsniveau kan worden gewaarborgd.

AP roept bedrijven op om te bekijken of zij in lopende contracten de oude modelcontracten gebruiken. Als dit zo is, en als de contracten een looptijd hebben van langer dan achttien maanden, moeten zij overstappen op het nieuwe modelcontract.

Also read:

EasyComp Host launches renewed website with doubled server capacity and lower prices!

We are proud to announce that EasyComp Host has launched a revamped website with even more powerful hosting options. In addition to our new website, we have doubled the capacity of our server rack, and we are completely under our own management. This means that we are able to keep our prices as low as possible while continuing to provide our customers with the best service. As a result, we are able to offer up to 5x more than was previously the case, and all for a Zeeland price!

Subpostmaster campaigning forces government to set up compensation scheme and make interim payments

Subpostmaster campaign group is a step closer to achieving what it was originally set up to do as government launches compensation scheme for its members who did not receive fair payouts

UK tech has 2.8% gender ‘wage gap’, says Hired

The wage offered to women for tech jobs in the UK is 2.8% less than offered to male counterparts – a larger gap than in the US and Canada, says Hired

Government won’t regulate on professional cyber standards

The government has elected not to proceed with regulatory intervention to embed standards and pathways across the cyber profession

Two-thirds of UK organisations defrauded since start of pandemic

Nearly two out of three UK companies say they have experienced some form of fraud or economic crime in the past two years, according to a report

Hydrogen’s promise: How fuel cells might power lower-carbon datacentres

Could UK datacentre operators soon adopt emerging hydrogen technologies to reach expanding energy and emissions requirements?

Would you like to recommend this contribution? This can be done via:

Klaar voor de beste oplossing voor uw IT & ICT-situatie?

Ik heb mijn wachtwoord gewijzigd in “onjuist.” Dus wanneer ik vergeet wat het is, zal de computer zeggen: “Uw wachtwoord is onjuist.”