Dodelijk slachtoffer spreekt via deepfake-video

Deepfake, ofwel gemanipuleerde nepvideo’s, worden vaak in verband gebracht met nepnieuws, cybercriminaliteit en het schenden van portretrecht. Maar het kan ook anders. De Nederlandse politie en justitie zetten een met ai gemanipuleerde video in voor het oplossen van een moordzaak. Slachtoffer Sedar Soares, destijds dertien jaar oud, roept in de video de dader en getuigen op om zich te melden.

Het is een indringend gezicht. De in 2003 vermoorde Sedar Soares loopt met de bal onder de arm door een erehaag van familie, vrienden en bekenden. Op een donker voetbalveld spreekt hij rechtstreeks tot de dader en getuigen: ‘Weet jij meer? Spreek dan nu.’

Het Landelijk Team Opsporingscommunicatie hoopt met de video na bijna twintig jaar nieuwe getuigen of de dader van de dodelijke schietpartij te bereiken, door ze in het hart te raken. Voor zover bekend is het wereldwijd voor het eerst dat de politie een deepfake van het slachtoffer inzet om de dader te vinden.

Daan Annegarn, recherchekundige bij het Landelijk Team Opsporingscommunicatie, legt uit dat een deepfake tot stand komt met behulp van kunstmatige intelligentie. ‘De computer heeft daarbij zo vaak een afbeelding of een video van een gezicht gezien, dat hij snapt waar een mond zit en hoe die beweegt bij het uitspreken van een bepaald woord. Je kunt op deze manier geloofwaardige ‘nepvideo’s’ maken die niet van echt te onderscheiden zijn.’ Volgens Annegarn zijn er nog maar weinig mensen op de wereld die dit echt goed kunnen. ‘Wij schakelden één van de beste deepfakemakers ter wereld in. Het was een uitdaging, want we hadden maar één foto die kort voor Sedars dood van hem was gemaakt.’

Stap voor stap

De recherchekundige benadrukt dat het traject ‘z’n eigen tempo’ kent. ‘We hebben de familie stap voor stap meegenomen in het maakproces. Zo kregen ze eerst een kort filmpje te zien van hoe de foto van Sedar bewegend is gemaakt. Om te wennen aan het idee. Het kwam enorm bij ze binnen. Die ene foto gaf een realistisch beeld van hoe Sedar was.’

De 13-jarige Sedar Soares was op de verkeerde tijd op de verkeerde plek. Op zaterdag 1 februari 2003 gooide hij samen met zijn vriendjes sneeuwballen vanaf het parkeerdek van metrostation Slinge in Rotterdam. Eerder werd gedacht dat een iemand uit boosheid over het gooien van sneeuwballen de jongen had doodgeschoten. Nu blijkt dat er vermoedelijk sprake was van een ripdeal naast het metrostation. Daarbij stelen criminelen een partij drugs van andere criminelen. Tijdens een schotenwisseling is Soares waarschijnlijk per ongeluk geraakt.

Deepfake politie Sedar Soares

Lucky shot

De politie: ‘Je maakt altijd een afweging met opsporingscommunicatie: is dit het waard om verdriet op te rakelen bij nabestaanden? Maar dit was heel duidelijk: de inzet van deepfake is niet zomaar een lucky shot. We zijn ervan overtuigd dat het harten kan raken in het criminele milieu. Dat getuigen en misschien de dader zich kunnen gaan melden.’

Ook de zus van het slachtoffer vermoedt dat de video binnen gaat komen. ‘Als dit je niet pakt, dan weet ik het ook niet meer. We krijgen Sedar er niet mee terug. Maar hopelijk zorgt het wel voor antwoorden.’

De hoofdofficier van justitie van het Openbaar Ministerie Rotterdam heeft de beloning voor de tip die leidt tot de oplossing van deze zaak onlangs verhoogd naar 40.000 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt artificiële intelligentie en machine learning om spam te verminderen. Bekijk hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Alles wat je moet weten over het nieuwe GPT-4, Hoe Google AI en Microsoft 365 AI de toekomst van kunstmatige intelligentie vormgeven

In de wereld van Artificial Intelligence en Machine Learning was afgelopen week een historische week. Dit komt door de aankondiging van de officiële lancering van GPT-4 door Open AI. Hoewel we al toegang hadden tot deze AI via Bing, is de officiële lancering van GPT-4 iets om te vieren. In dit blog bericht gaan we dieper in op de mogelijkheden van GPT-4 en wat deze nieuwe AI zo bijzonder maakt.

Lees verder

EasyComp Host lanceert vernieuwde website met verdubbelde server capaciteit en lagere prijzen!

We zijn trots om aan te kondigen dat EasyComp Host een vernieuwde website heeft gelanceerd met nog meer krachtige hostingopties. Naast onze nieuwe website, hebben we de capaciteit van onze server rack verdubbeld en zijn we volledig in eigen beheer. Dit betekent dat we in staat zijn om onze prijzen zo laag mogelijk te houden terwijl we onze klanten blijven voorzien van de beste service. Daardoor zijn we in staat tot 5x meer te kunnen aanbieden dan eerder het geval was en dat alles voor een zeeuws prijsje!

Lees verder

De voor- en nadelen van kunstmatige intelligentie onder de loep: van machine learning tot GPT!

Kunstmatige intelligentie (A.I.) is een technologie die steeds verder ontwikkeld wordt en die steeds meer gebruikt wordt in allerlei soorten industrieën. A.I. biedt enorme mogelijkheden om processen te automatiseren en te verbeteren, en om nieuwe manieren te vinden om problemen op te lossen. Hoewel A.I. en machine learning enorme voordelen kunnen bieden, is het belangrijk om te erkennen dat er ook bezorgdheid bestaat over de mogelijke gevolgen van deze technologieën, zoals werkloosheid en discriminatie. Overheden kunnen helpen om ervoor te zorgen dat A.I. op verantwoorde wijze wordt ontwikkeld en gebruikt, en mensen kunnen hun eigen kennis over A.I. vergroten door opleidingsprogramma’s te volgen en het gesprek aan te gaan met experts op het gebied van A.I.

Lees verder

De toekomst van ICT: hoe ziet de wereld eruit in 2025?

In dit artikel bespreken we hoe de ICT-industrie zich zal ontwikkelen in de komende jaren en hoe dit zal bijdragen aan veranderingen in onze dagelijkse levens. We kijken naar de belangrijkste trends en ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie, internet of things, cloud computing en cybersecurity, en bespreken hoe deze technologieën de manier waarop we werken, leren en communiceren zullen veranderen.

Lees verder
U bent helemaal bij, dit was het laatste bericht.
  • Tags

  • Categorieën

  • Archieven

  • Naar de inhoud springen