Breek lans voor vrouwen in tijden van crisis

Het CBS maakte onlangs bekend dat het aantal vrouwen met een topinkomen is gestegen naar iets meer dan een kwart. Tien jaar geleden lag dit aandeel nog op zeventien procent. Toch hoeft de vlag niet uit. Het voorbije jaar hebben ongekend veel vrouwen hun baan verloren, wat voor een groot deel te wijten is aan burn-outs als gevolg van de pandemie en de extra verantwoordelijkheden thuis. Van de vrouwen die vanwege de pandemie vrijwillig hun baan hebben opgezegd, zegt een kleine zeventig procent dat een burn-out de belangrijkste reden was.

Vrouwen verlaten het beroepsleven ook vanwege factoren waarop zij geen invloed hebben. Volgens een recente studie van McKinsey hebben vrouwen – vooral vrouwen van kleur – een grotere kans om tijdens de crisis tegen een ontslag aan te lopen of op non-actief te worden gesteld. Hierdoor loopt hun loopbaan vertraging op en komt hun financiële zekerheid in gevaar.

De tegenslagen die vrouwen in de nasleep van Covid-19 moeten incasseren, dreigen tientallen jaren van moeizaam bereikte vooruitgang teniet te doen. Met het oog op de toekomst is het belangrijk dat de bedrijfsleiding en human resources zich richten op het aanbieden van vaardigheidstraining, hulpmiddelen en een eventueel mentorschap om vrouwen te ondersteunen die nu werken en vrouwen die weer willen toetreden tot de arbeidsmarkt.

Belang van vaardigheidstraining

“Meer dan de helft van de werkende vrouwen heeft weinig of geen toegang tot bijscholingsprogramma’s”

Dit jaar vond ook de enquête Women in the Workforce uitvoeren. Hieruit blijkt dat bijna driekwart van de werkende vrouwen hulpmiddelen die door de werkgever worden gesponsord (zoals opleidings- en ontwikkelingsprogramma’s) belangrijk vindt voor de ondersteuning van werknemers. Zeker voor die werknemers die tijdens de pandemie een balans moeten vinden tussen hun persoonlijke verplichtingen en hun werk.

Toch zegt slechts net geen veertig procent dat hun werkgever dit momenteel aanbiedt. Dit betekent dat statistisch gezien meer dan de helft van de werkende vrouwen weinig of geen toegang heeft tot bijscholingsprogramma’s. Als ze hun baan verliezen, zijn ze in het nadeel bij het vinden van een andere carrièremogelijkheid.

Bijna twee op de drie vrouwen die momenteel niet werken, maar van plan zijn om in de toekomst weer aan het werk te gaan, zeggen dat ze een baan ambiëren waarbij ze meer mogelijkheden hebben hun vaardigheden te ontwikkelen en hogerop te komen.

Rol van mentorschap

De rol die mentorschap speelt in de ondersteuning van vrouwen tijdens hun loopbaanontwikkeling is overweldigend positief. Het heeft vaak een impact op het carrièreverloop van een vrouw en opent meer deuren in een vroeg of cruciaal stadium van haar carrière. Hoewel een kleine twee derde van de ondervraagde werkende vrouwen denkt dat mentorschap voor werknemers belangrijk is, zegt circa twintig procent dat hun werkgever dit aanbiedt.

Evenementen zoals de European Women in Technology-conferentie, die jaarlijks in Amsterdam wordt gehouden, bieden een platform en gelegenheid om te netwerken voor vrouwen die uitblinken in de branche. Maar ook voor vrouwen die nog aan het begin van hun carrière staan in traditioneel door mannen gedomineerde sectoren.

Laten we ook het belang niet onderschatten van een evenement als de Girls’ Day, die dit jaar op 15 april online plaatsvond. Nederlandse meisjes kiezen minder vaak voor technische opleidingen en beroepen dan jongens. Dit verschil wordt veroorzaakt door genderstereotypering, onbekendheid met technische opleidingen en beroepen, en het ontbreken van rolmodellen (vrouwelijke professionals in de techniek of informatica) om zich mee te identificeren. Het is belangrijk om meisjes en jonge vrouwen bewust te maken van de mogelijkheden die de it-sector hen biedt.

Bij Verizon hebben we Women’s CoLab aangekondigd. Dit programma bouwt voort op verschillende initiatieven van het bedrijf ter bevordering van de positie van vrouwen. Een van die initiatieven is Verizons Women in Business, dat in juni 2020 van start is gegaan ter ondersteuning van bedrijven die door vrouwen worden geleid. Sindsdien heeft dit veel waarde opgeleverd voor vrouwelijke bedrijfsleiders en ondernemers.

De carrières van vrouwen zijn onvervangbaar in tijden van crisis. Het is dan ook belangrijk dat leidinggevenden en hr-teams erkennen dat vrouwen voldoende ondersteuning nodig hebben om een balans te vinden tussen privéleven, werk en hun persoonlijke welzijn, met name in de nieuwe wereld van thuiswerken. Het aanbieden van een mentorschap, toegang tot hulpmiddelen en het creëren van een veilige ruimte voor flexibel werken, kunnen bijdragen aan het behoud van de waardevolle rol van vrouwen in het arbeidsproces.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt artificiële intelligentie en machine learning om spam te verminderen. Bekijk hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Deze 5 trends geven gezondheidszorg nieuw gezicht

Zorgorganisaties kijken uit naar het einde van pandemie en daar is een goede reden voor. Maar door diezelfde pandemie deden zorgorganisaties aanzienlijke inzichten en ervaring op die de zorg tot ver in de toekomst zullen transformeren. Tegenwoordig passen ziekenhuizen al technologieën toe die hen helpen cruciale kostenbesparingen en productiviteitsvoordelen te realiseren. Deze ervaringen beloven leidend te worden als corona slechts nog een vage herinnering is.

Lees verder
  • Tags

  • Categorieën

  • Archieven

  • Naar de inhoud springen