Skip naar inhoud

China trekt teugels techbedrijven verder aan

Wilt u deze bijdrage aanbevelen? Dat kan via:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on tumblr
Share on stumbleupon
Share on mix
Share on telegram
Share on pocket
Share on whatsapp
Share on email
China heeft haar greep op de technologiesector opnieuw verstevigd. Vanmorgen maakte de regering in Beijing een aantal maatregelen bekend die oneerlijke concurrentie moeten tegengaan. Ook het bewerken van persoonsgegevens en andere kritieke data wordt aan banden gelegd, evenals de toepassing van kunstmatige intelligentie en algoritmes.

De maatregelen betekenen dat grote internetplatforms zoals Alibaba, Tencent en Meituan aanzienlijk in hun vrijheid worden beknot. Westerse bedrijven krijgen te maken met concurrenten die het spel eerlijker moeten gaan spelen. De Chinese maatregelen komen in belangrijke mate voort uit eigen belang. De machthebbers in Beijing beseffen dat China op den duur deals zou mislopen als niet wordt voldaan aan de meest elementaire principes van privacy en veiligheid. Ook op gebied van e-commerce grijpt de regering in op de wijze waarop met gebruikersdata wordt omgegaan. Het aantal neprecensies wordt teruggedrongen, terwijl kritische recensies voortaan moeten blijven staan.

De Chinese maatregelen komen niet als een verrassing. De autoriteiten hebben met hun laissez-faire-beleid ervoor de weg vrijgemaakt voor Chinese platformbedrijven om maximaal te groeien. Nu ze echte wereldspelers zijn geworden, vindt Beijing het tijd voor een correctie die op korte termijn misschien wat groei kost maar hun positie op de lange duur bestendigt. Daar hoort ook privacy bij, evenals eerlijk gebruik van data. Ook op gebied van artificiële intelligente komt er regelgeving.

Op de beurs van Hong Kong liepen de koersen van internetbedrijven een flinke deuk op. Videoplatform Bilibili zag de koers 7,4 procent dalen, terwijl Tencent (waarin het in Amsterdam genoteerde Prosus een flink belang heeft) 4,1 procent inleverde. Alibaba ging 4,2 procent achteruit.

Lees ook:

Speech2Text als basis voor ingesproken zorgrapportages

Bij overheidsinstellingen wordt automatische ondertitelingssoftware al veelvuldig ingezet voor de verslaglegging van raadsvergaderingen. Tijdens de vergadering wordt spraak direct omgezet naar tekst, waardoor de vergadering automatisch en direct ondertiteld wordt.

Germany and Austria implement repair bonuses

How do we make repair less expensive and therefore more attractive? In Austria and the German state of Thuringia, people can now be partially reimbursed when repairing a product thanks to a repair bonus.

Dataschrapers, wie doet ze wat?

Persoonsgegevens achterlaten op een sociaal platform is onderdeel van het spel, en iedereen kan goed inschatten waar het verstandig is dit wel te doen en waar vooral niet. Toch lagen kwamen onlangs miljoenen persoonsgegevens op straat te liggen. Niet via hacks, maar via scrapes.

OldFlix: We bewaren oude films en series en presenteren ze: In een Netflix-achtige methode, maar gratis!

Wie kent ze niet, Charlie Chaplin, Dallas Dolls, Philips met hun nieuwe spectaculaire uitvindingen tot de spannende avonturen van de jeugddetective Q & Q. Maar waar kijkt u ze? Vanaf

Microsoft launches ‘top secret’ Azure cloud region for US intelligence community

Microsoft continues to deliver on its pledge to provide cloud services to the US government that are compliant with all strengths of data classification

Wilt u deze bijdrage aanbevelen? Dat kan via:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on reddit
Share on tumblr
Share on stumbleupon
Share on mix
Share on telegram
Share on pocket
Share on whatsapp
Share on email

Klaar voor de beste oplossing voor uw IT & ICT-situatie?

Ik heb mijn wachtwoord gewijzigd in “onjuist.” Dus wanneer ik vergeet wat het is, zal de computer zeggen: “Uw wachtwoord is onjuist.”